Світязь стає все дорожчий...
Волинь

Світязь стає все дорожчий...

30 червня 2016, 11:18
0
0
Сподобалось?
0

Колись, ще дитиною, майже щоліта їздила з батьками відпочивати на Шацькі озера. Тоді, наприкінці 80-х – на початку 90-х, винайняти кімнатку чи будиночок у селах, що розкинулися на берегах Світязя або Пісочного, було складно. Часом вдавалося зарезервувати місце на якійсь із відпочинкових баз, а інколи просто брали із собою намети. Нині довкола найбільш відомих озер Шацького краю садибами, які приймають гостей, аж кишить. Та чи кожен може собі дозволити повезти дітей на сучасний Світязь? 

Пончик – 10 гривень, вугор – майже тисяча

Туристичний сезон на берегах перлини Волині вже стартував. Причому ціни, у порівнянні з минулим літом, теж «рвонули» – зросли на 30-50%. Пояснення цьому просте: заробітки у місцевих тут короткі, не те що на морі. А людей після анексії Криму щороку їде сюди на відпочинок усе більше і більше.  Як літо вдається дощове, під ногами квакає й заїдають комарі, то справді не кожен хоче в «болоті» сидіти. Тож шачани моляться на спеку. Тільки видасться такий тиждень, як хлине навала відпочивальників звідусіль! Щодня може прибувати по кілька тисяч людей. Розселяються на Гряді, турбазі, в селах Пульмо та Світязь. У пікові дні мало не кожне обійстя тут перетворюється на «людський вулик» з десятками туристів. Не відлякує гостей, що на берегах Світязя немає гарних піщаних пляжів, пристойних роздягалень з душами й туалетами. Щодо вбиралень, то із цим просто катастрофа. Село Світязь досі не має каналізації, а біотуалети біля озера не вирішують проблеми. Туристи справляють нужду просто під ногами, в очереті, а потім самі ж ідуть у воду, біля якої нагидили, купатися й ведуть туди дітей. Від оголошень на кшталт «Прийму відпочивальників. Світязь» рябіє Інтернет. Житла – до кольору і вибору. Але й ціни не з дешевих. Якщо торік скромніші садиби стартували від 70 гривень з особи за добу (до озера йти 5-7 хвилин), то нині дешевше сотні торгуватися не хочуть. Окрім того, варто поцікавитися, чи користування душем входить у вартість проживання. Бо там, де є бойлер, можуть додатково з вас взяти по 20 гривень за кожне миття! У більш комфортних садибах вартість відпочинку коливається в межах 150-200 гривень з особи, елітні будиночки (оренда цілого маєтку) – до двох тисяч за добу. Найекономніше, звісно, як і колись, – узяти із собою намети. Озеро Світязь справді одне з найказковіших відпочинкових місць України. Воно манить до себе туристів водою зі сріблом та гліцерином, блакитною глиною, вуграми та пончиками. Якщо раніше пампуха з маком, ягодами чи згущеним молоком можна було купити за 6-8 гривень, то нині – за десятку. А кіло вугра коштує… 600 гривень, тож солідний делікатес потягне і до тисячі.

На острові відпочивав Гагарін

Зате не лише цілющими «ваннами» та сонячними променями на Світязі можна насолодитись, а й замовити екскурсії навколишнім водним, підводним чи лісовим світом, що багатий на таємниці. Хтось наважується пробиратися до знаменитого острова, який розкинувся посеред водойми. Кличуть туди туристів легенди про закопані скарби й оповіді про космонавтів, які, відпочиваючи там у секторному будиночку, планували подорожі на Марс. Хоч ступати на острів заборонено – це заповідна територія, належить Шацькому національному парку. Пруть туди моторними човнами чи кілька годин налягаючи на весла. Місцеві мешканці знають, де є коса, по якій можна легко дійти вбрід до таємничого місця, пропливти доведеться лиш кілька метрів. Полохають диких птахів і крізь зелені «джунглі» продираються до єдиної тут «хатинки» – колишньої компартійної дачі, яку звели ще у 1961 році. Вона вважалась елітним місцем відпочинку. Селяни пригадують, як під водою сюди тягнули електрику та телефонний зв’язок. Кого цей острів тільки не бачив! Переповідають, тут любили ховатися від людського ока перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов, а також знаменитий космонавт Юрій Гагарін. Є відомості, що були там й інші астронавти – Павло Попович та Юрій Артюхін. Повернувшись із навколоземної орбіти, вони спочатку відпочивали на озері Пісочне, а пізніше вирушили на острів Світязя. Нині споруда у понищеному стані. Тож керівництво національного парку прийняло рішення її демонтувати. Як розповів директор парку Володимир Захарко, перевезуть «дачу» на хутір Гушівський і там заново зберуть. У ній планують відкрити музей флори та фауни.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися