«Батьківщина» може відкликати своїх депутатів у Волинській обласній раді. Всьому виною бурштинова лихоманка?
Волинь

«Батьківщина» може відкликати своїх депутатів у Волинській обласній раді. Всьому виною бурштинова лихоманка?

14 вересня 2016, 09:46
0
0
Сподобалось?
0

Історія із виключенням із фракції ВО «Батьківщина» у Волинській обласній раді депутатів Сергія Слабенка, Валентини Касарди та Людмили Кирди отримала логічне продовження. Політична рада партії дала оцінку діям групі своїх колишніх однопартійців на чолі з Василем Столяром, які фактично захопили фракцію «Батьківщини» у Волиньраді.

Голова обласної організації білосердечних Олег Кіндер та депутати Слабенко, Касарда і Кирда зустрілися з представниками ЗМІ, щоб поінформувати громадськість про уже здійснені дії у відповідь та про майбутні кроки, спрямовані на покарання розкольників.

Зокрема, Олег Кіндер зачитав витяг з рішення політичної ради Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Адже під час розколу саме політрада партії має визначати правонаступність чи то партійної організації, чи то фракції. І ось 12 вересня столичне керівництво «Батьківщини» підтвердило «легітимність» депутатів Слабенка, Кирди та Касарди. Натомість постановлено не вважати членами фракції ВО «Батьківщина» у Волинській обласній раді Анатолія Буська, Галину Йовик, Романа Карпюка, Валерія Курстака, Аллу Лісову, Володимира Яренчука, Василя Столяра, Ігоря Леха та Андрія Турака. Двох останніх, до того ж, виключено з лав партії за дії, що шкодять авторитету політсили.

Зі свого боку Сергій Слабенко зупинився на кількох юридичних моментах. Його здивувала позиція голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці. Він не мав права зачитувати заяву від фракції ВО «Батьківщина» підписану Василем Столяром. З юридичної точки зору, Василь Андрійович не може бути головою фракції. Відповідно до статуту політсили, очолювати фракцію білосердечних може лише дійсний член партії, а ним Столяр не є з весни цього року.

– Я передав Ігорю Палиці документ з мокрою печаткою про те, що нашим керівником є Валентина Касарда. І робити офіційні заяви від фракції уповноважена вона. Ігор Петрович пообіцяв, що обов’язково збереже цей документ і користуватиметься ним у поточній роботі. Але чомусь його проігнорував, – каже Сергій Слабенко.

Що цікаво, захоплення фракції відбувалося на фоні дуже популярного нині в стінах Волинської обласної ради бурштинового питання. Депутати, які пішли за Василем Столяром, палко підтримують ініціативи Ігоря Палиці щодо розгортання комунальної монополії на освоєння надр Волині у вигляді підприємства «Волиньприродресурс». Кирда, Слабенко та Касарда у цьому питанні іншої думки, це було помітно під час дискусій і на останній позачерговій сесії. Тож, найімовірніше, каменем спотикання у волинській «Батьківщині» став той же такий «сонячний камінь». Фактично бурштинова лихоманка нині перекочувала з лісів у стіни обласної ради. Певні люди зрозуміли, що ефективніше все і одразу поділити десь на верху у кабінетах, ніж влаштовувати мордобої по лісах. Це припущення фактично підтвердила Людмила Кирда, розповідаючи про причини розколу всередині волинської «Батьківщини». Проблеми в середині фракції почалися, коли на розгляд обласної ради надійшов проект рішення про створення комунального підприємства КП «Волиньприродресурс». З головного офісу «Батьківщини» надійшов лист волинським однопартійцям утриматись від голосувань у питаннях розподілу надр. Із цим не погодилися група з дев’яти депутатів на чолі із Василем Столяром і вони почали власну гру, під час голосувань нехтуючи партійними рішеннями. Валентина Касарда припускає, що тут міг мати місце і «додатковий» фінансовий чинник.

У «Батьківщини» вже є план, як поставити розкольників на місце.

– Відповідно до чинного законодавства, через рік після початку роботи ради, політичні сили отримують право на відкликання своїх депутатів у разі порушення партійної дисципліни. Перша сесія Волинської обласної ради відбулася у листопаді минулого року. Тож у листопаді нинішнього ми можемо розпочати відповідну процедуру. Найближчим часом усім дев’ятьом розкольникам буде надана можливість повернутися у фракцію. Відбудуться відповідні переговори. Усі, кому з нами не по дорозі, ризикують втратити мандати, – підсумував Олег Кіндер.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися