На Волині освячено храм в Сокільському чоловічому монастирі
Волинь

На Волині освячено храм в Сокільському чоловічому монастирі

8 листопада 2016, 22:47
0
0
Сподобалось?
0

6 листопада служилася перша архієрейська Літургія в монастирі Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ КП, що в с. Сокіл Рожищенського району. Освячення престолу на честь апостола Якова, брата Господнього, здійснив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Ігумен Яків, настоятель обителі, розповів парафіянам, що цього дня їхній монастир отримав пожертву від Жидичинської обителі – копію ікони Божої Матері Сніжна. Є передання, що в ІV столітті одному багатому бездітному жителю Риму після відвідин храму наснився сон, – мовляв, якщо він збудує храм на тому місці, де вкаже Матір Божа, то в нього народиться дитя. «А де ж те місце?» – спитав він уві сні. Але відповіді не отримав. Зате вранці до нього прибіг схвильований слуга і повідомив, що в Римі сталося диво – тільки в одному місці випав сніг і утворив малюнок з обрисами храму (а це був серпень місяць).  На основі цього дива згодом і виник образ Божої Матері Сніжної. Ікона Богородиці була написана для костелу, який тоді існував у с. Сокіл. Дерев'яний костел був побудований у 1616 р. на кошти тодішньої власниці села Магдалени Якацької. Навряд чи дерев'яна будівля могла довго проіснувати, отож у документах 1909 р. згадується про освячення нового, вже кам'яного, храму на честь Матері Божої. Саме звідти, після того, як костел був зруйнований, ікона в 1975 р. передана до Волинського краєзнавчого музею. І зараз  копія цієї ікони повернулася назад в обитель села Сокіл.

Благословенні мотрополичі грамоти з рук владики отримали найбільші трудівниці обителі, які неодноразово збирали кошти протягом трьох років на будівництво монастиря, – Лариса Шовка, Ольга Войцеховська, Тамара Стельмащук, Валентина Голян, Людмила Загорулько, Марія Борнос.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися