На Волині діти знайшли серп, якому понад три тисячі років
Волинь

На Волині діти знайшли серп, якому понад три тисячі років

7 грудня 2016, 12:43
0
1
Сподобалось?
1

У Камені-Каширському брат і сестра Іванка та Роман Каширці, виконуючи батькове завдання по господарству, виявили рідкісний артефакт, датований періодом пізньої бронзової доби.

– Тато мав орати поле перед посадкою малини. Попрохав нас позбирати на городі камінці, аби ті не потрапили у фрезу мотоблока і не пошкодили його. Під час цього заняття ми і запримітили, що один із камінців аж надто відрізняється від решти. Він був правильної форми та мав специфічні зубчики. Здогадалися, що річ вартісна, а тому передали її до шкільного музею, – розповіли діти кореспонденту газети «Полісся», хоча, як зізнаються, спочатку хотіли свою знахідку викинути.

– Це тшинецько-комарівська культура, 12-16 століття до нашої ери, – розповідає історик Олександр Деркач. – Спочатку ми сумнівалися щодо датування. Тож звернулися за консультацією до керівника ДП «Волинські старожитності» Олексія Златогорського. Саме він і визначив таку дату.

Унікальність цієї речі у тому, що археологічних знахідок названої культури на території Камінь-Каширщини надзвичайно мало. Певною мірою, ці племена можна вважати матеріальними правонаступниками трипільців, адже вони теж проживали на теренах, що входять до сучасної України. Були землеробами, рибалили, ловили звіра.

На сьогодні унікальна знахідка є однією з найдавніших у колекції шкільного музею. Місцеві історики вже мають певні плани щодо неї. Найвірогідніше, віковий серп буде не просто виставлятися у вітрині на огляд відвідувачів, а й використовуватися як знаряддя для занять у гуртку історичної реконструкції, що діє при школі. Як розповів Віталій Генелюк, один із керівників гуртка, він має ідею спробувати разом із учнями відтворити подібний серп заради експерименту, аби поближче дізнатися про вміння наших предків.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися