Біля пам’ятника Йону ШИШКЕВИЧУ
Волинь

Пам’ятник героєві-повстанцю — за кошти журналіста

8 грудня 2016, 14:12
0
0
Сподобалось?
0

У Сереховичах Старовижівського району відкрили й освятили пам’ятник Йону Шишкевичу, односельчанину, воїну УПА, якого жорстоко закатували енкаведисти у 1945 році. Пам’ятник встановили на могилі героя за кошти і за сприяння відомого волинянина, народного депутата І скликання, журналіста і громадського діяча, вихідця із Сереховичів Андрія Бондарчука. На вшанування прибули представники громадськості, влади, духовенства.

Благодійник Андрій Бондарчук зауважив, що є символічним відкриття пам’ятника саме 1 грудня, бо рівно 25 років тому український народ підтвердив на Всеукраїнському референдумі Акт про Незалежність України, за яку віддали життя кращі сини й доньки нашої держави, серед яких і Йон Шишкевич.

Надзвичайно зворушливим був виступ Мирослави Жолоб, родички Йона Шишкевича. Він був білорусом за національністю, звичайним селянином і добрим господарем, співав у церковному хорі. З великою радістю зустрів прихід радянської влади на Західну Україну, та дуже швидко розчарувався, бо справдилися слова місцевого священика А.Коровицького про всю «красу», що принесли совіти, – репресії, розкуркулення, виселення до Сибіру. Тому вирішив утікати в Польщу, але там були вже німці. Врятувався завдяки своєму гарному голосу. Охоронець табору так розчулився від його співу, що відпустив. Коли створилась УПА, не роздумуючи, вступив до її лав. Мав псевдо «Сагайдачний». У 1945 році пораненого Йона схопили енкаведисти і жорстоко познущалися. А потім закопали ще живого біля села Буцинь. Уночі односельчани перезахоронили бійця на місцеве кладовище. Дуже спішили, тому могилу вирили навкіс.

Володимир ЗІНЧУК, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися