Для себе стали жити лише на пенсії
Волинь

Для себе стали жити лише на пенсії

16 грудня 2016, 11:07
0
0
Сподобалось?
0

У Берестянах Ківерцівського району є прикмета: як тільки збираються «рядовки», то щось таки у селі трапилося – чи родини, чи хрестини, чи гості в хаті. «Рядовками» тут кличуть учасниць фольклорного колективу «Родинонька».

А все через те, що ходять жінки всі дружно, рядком, одна за одною. В колективі вісім осіб – Катерина Піддубна, Таїсія Чичотка, Галина Гриценя, Катерина Ходорчук, Катерина Лященя, Марія Чернишина, Орися Назарчук, керівник – Лідія Шульгач. Усі пенсіонерки та вдовиці. Але непосиди, люди творчі й енергійні.

– Взагалі, наш колектив працював і раніше, але через різні обставини (діти маленькі, робота) довелося призупинитися, – розповідає Лідія Шульгач. – А от вийшли на пенсію і відновили наші репетиції. А тепер маю клопіт: не можу відігнати, заставляють працювати.

З жінками познайомилася під час репетиції у клубі. Оптимізму та іронії їм не віднімати. Вміють гарно і заспівати, і пожартувати. Найбільше – із себе. От, кажуть, раніше жили для чоловіків і для дітей, а вийшли на пенсію – і стали жити для себе. Хоча, зізнаються, заробленої важким трудом пенсії таки малувато.

– Діти є, внуки є, у декого й правнуки. Кожного місяця у когось іменини, і треба щось кожному дати, – наввипередки починають перераховувати свої витрати жінки.

– А і в нас кожної іменини…

– А дрова треба заготовити осінню. Городи – мусово зорати, посіяти, зібрати. А для жуків трутки купити, щоб помідори, картоплю потравити… І все з тої  пенсії 1100-1200 гривень. На сьогоднішні ціни дуже мало. Ми ж увесь вік проробили. У цьому місяці обіцяють добавити…

– Сто гривень добавили, я вже пенсію получила, – поінформувала всіх Катерина Устимівна Піддубна. Новина жіночок розчарувала, але не надовго.

– Ми ще й підзаробити можемо, роботи не цураємося, – підхопила Марія Григорівна Чернишина. – Лісове хазяйство завжди запрошує нас  поновлювати посадки – йдемо з ра­дістю. Як посадимо, то завжди приймається, а молодьож як-небудь робить, аби швидше. Ми ж жінки чесні, тому нарозхват – і в Лопатинське лісництво просять, і в Цуманське. І навіть у Руднянське.

Запрошують жіночок і в школу на уроки народознавства. Вони показують діткам, як колись ткали, пряли, ну і співали.

Без колективу «Родинонька» жодне свято в селі не відбудеться. Й у ра­йоні їх знають. І навіть у Луцьку – фольклорний колектив багаторічний учасник Всеукраїнського фестивалю «Берегиня».

Цими днями «рядовки» вже до Коляд готуються. Торік вони принесли добре слово у кожну хату одиноких людей у Берестянах. А на Василя прийшли у клуб на дискотеку перебранцями. Як стали танцювати з мітлами!.. Насміялися всі: і старі, і молоді. Думають, чим би цього року село здивувати.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися