Картоплю з погреба дістають після Стрітення
Волинь

Картоплю з погреба дістають після Стрітення

24 лютого 2017, 16:13
0
2
Сподобалось?
2

 

Щоб зібрати врожай ранньої картоплі на початку червня, насіннєві бульби потрібно проростити. Представник фермерського господарства «Еко-Тур» Луцького  району Волині Анатолій Аршулік погодився поділитися з нашими читачами секретами, як послідовно правильно все зробити, щоб бараболя гарно вродила.

Перший крок – це вдало підібраний ранній сорт. Серед господарників найбільш популярний сорт європейської селекції Рів’єра (Голландія). Анатолій Аполлонович розповідає, що після Стрітення потрібно приступати до пророщування посадкової картоплі. Це зручніше за все робити в дрібних ящиках, куди розкладають насіння в один-два шари. Пророщення пробуджує очка бульб, у цей період формуються паростки, а з них – стебла. Важливо, щоби паростки сильно не витягувались, інакше стануть крихкими, легко обламуватимуться, що різко знизить урожай. Досвідчений картопляр зауважує, що різкі перепади температур при зберіганні бульб не бажані, оскільки спричиняють переривання періоду спокою. Спочатку картоплю вносять у тепле приміщення, а як тільки очка проклюнуться, паростки досягнуть 1 см, їх виносять у світле приміщення з температурою +8-10 °C. Час від часу бараболю обприскують водою. Ящики міняють місцями, щоб світло рівно­мірно розсіювалося по всьому насінню. Процес пророщування триває близько місяця. За день до посадки у відкритий ґрунт насіннєву картоплю виносять на вулицю, щоб «закалилася».

– Перед посадкою бульби корисно опудрити деревною золою. Це прискорить ріст, захистить рослину від хвороб, – дає пораду Анатолій Аполлонович. – Картоплю садіть у гребені. Земля у гребенях прогрівається швидше, а вся волога затримується у ровах між ними.

Для прискорення росту на дно кожної лунки Анатолій Аршулік радить покласти трохи перегною. Він живитиме картоплину. Висаджені рядками бульби вкривають агроволокном або целофановою плівкою. Знімають утеплення, коли картопля проросте над поверхнею землі на 15-20 см. Аби уникнути пошкодження бадилля заморозками, кущі потрібно дуже високо підгорнути землею та полити водою.

Пізніше ділянку з ранньою картоплею заволочують, сапають, обгортають – усе, як і для звичайної бульби. Вологи в землі багато, тож картопелька росте, як у казці.

Катерина ЛОЗИЦЬКА, Волинська область

Фермерське господарство «Еко-Тур» реалізовує насіння картоплі вітчизняної та європейської  селекції. На суперранній голландський сорт «Рів’єра» є сезонні знижки. За більш детальною інформацією звертатись за тел.: 0688992134, 0978636047.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися