У новій хаті Світлани МЕЛЬНИК голі стіни
Волинь

У жінки з трьома дітьми згоріла хата

10 березня 2017, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

А допомога по малозабезпеченню з кожним місяцем усе менша

«Хата згоріла, чоловік «закритий», на руках троє малесеньких дітей, а з кожним місяцем державної допомоги як малозабезпечена отримую все менше і менше», – пролунав тривожний телефонний дзвінок молодої жінки Світлани Мельник із села Залаззя Любешівського району.  

Від чоловіка втікала з дітьми й одним клунком

Нині Світлана Мельник з трьома своїми діточками живуть у хаті матері. Тут же мешкає сім’я її сестри. Хоч тісно, але ладяться. Боїться одного: аби колишній чоловік не заявився.

– Як заміж за нього йшла, він добрим був, хазяйновитим, – розповідає Світлана. – А коли носила третє дитя, якраз перед Пасхою, уже втекла до матері: чіплявся, бився… Втекла з дітьми у Залаззя, стала жити у старій хатині своєї баби, завела коня, корівку. Та колишній чоловік і тут не давав спокою. Суд постановив обмежити спілкування з дітьми. Кажуть, у нього психічні розлади, він не усвідомлює своїх вчинків. Але він приходив, а в дітей від того стрес. То в льох мене закриє, то в шафу… Не раз від нього тікала з хати.

Так було і серпневого вечора 2014 року. А коли Світлана вранці прийшла худобу порати, побачила дим. І хоч люди збіглися, пожежна приїхала, хата згоріла дотла. А з нею все: одяг, взуття, меблі, телевізор, пральна машина... Світлана продала коня, корову, люди по селу гроші зібрали, через депутатські фонди виділили, лісгосп лісу вділив – так усім миром нещасній жінці допомогли звести нову коробку. Але роботи у хаті ще не початий край. І на все треба гроші.

– Робити люди безплатно приходять, але матеріали треба ж купити. А дітей же одіти, нагодувати необхідно, ліків купити. Від їхнього батька допомоги ніякої. Він зараз на примусовому лікуванні рік буде. Хоч відпочинемо. А то погрожував нову хату спалити. Працюю у магазині на мінімальну зарплату, оформила допомогу від держави по малозабезпеченню. Раніше отримувала 2800 со­ціальної та 1100 гривень тимчасової допомоги. Разом 3900. Тимчасову забрали, стало 3300. А в останній місяць отримала 2900 на трьох дітей. Як таке може бути?

Держава лише допомагає, а не бере на утримання

Виявляється, може. Як прокоментувала заступник начальника управління соцзахисту Волинської ОДА Людмила Сірбіненко, право на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям мають ті, у кого середньомісячний сукупний дохід не досягає рівня забезпечення прожиткового мінімуму. При обрахуванні сукупного доходу в нього включають заробітну плату, аліменти, стипендії, доходи від землі, інші види соціальних допомог тощо.

– Для жінки з трьома дітьми місячний дохід має становити 4 тисячі 642 гривні, – зазначила посадовець. – Розмір державної допомоги – це різниця між рівнем забезпечення і доходами родини. Тобто що вищі доходи, то менша державна допомога. Більше того, допомога не призначається у разі, якщо один з працездатних членів сім’ї не працює протягом трьох місяців перед зверненням. Це є підставою відмовити у наданні допомоги. Разом з тим, зважаючи на умови, в яких перебуває сім’я, позитивне рішення щодо надання допомоги може бути прийняте на комісії. І то у разі, якщо у сім’ї виховується троє і більше дітей, якщо у зв’язку з хворобою дитини одному із членів не було можливості працювати або якщо в сім’ї є інвалід. Для підтримки сім’ї на півроку допомогу можуть призначати, але родина повинна сама шукати шляхи виходу зі скрутного матеріального становища. 

Наталка СЛЮСАР, Волинська область 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися