Тендер по-луцьки: при закупівлі макаронів для садочків відхилили результати системи Prozorrо і обрали дорожчу пропозицію? (документи)
Волинь

Тендер по-луцьки: при закупівлі макаронів для садочків відхилили результати системи Prozorrо і обрали дорожчу пропозицію? (документи)

10 березня 2017, 15:50
0
0
Сподобалось?
0

За останній рік у Луцьких дитсадках неодноразово виникали ситуації, пов’язані з якістю продуктів харчування, через які виникали отруєння дітей. Так, на початку року було відмінено тендер на закупівлю ряду продуктів, через недобросовісного постачальника, який здійснив поставку не якісної продукції http://nkontrol.org.ua/u-lucku-zirvavsya-tender-na-zakupivlyu-produktiv-dlya-ditsadkiv .Серед виставлених продуктів на повторну закупівлю були макаронні вироби. У лютому Луцький міський відділ освіти проводив повторний тендер на закупівлю 17 тонн макаронних виробів для дошкільних навчальних закладів міста. Тендер проводився через єдину систему закупівель Prozorrо http://prozorro.gov.ua, яка мала б на практиці мінімізувати людський фактор.

Пропозиції на тендер подали троє учасників: відомий луцький виробник макаронних виробів ТОВ «Продовольча компанія «Заграва» та два посередники – підприємець Віктор Кравчук та ПП «Волинянин». Тендер відбувався у три етапи. Луцький виробник, зваживши на соціальну складову тендеру, одразу стартував з найдешевшої цінової пропозиції. Конкуренти  мали можливість змінити вартість своєї пропозиції у напрямку пониження, але не зробили це. У підсумку торгів пропозиція луцького виробника склала 164 050 гривень за лот (9 гривень 65 копійок за кілограм) і виявилася на 7 відсотків або майже на 11 тисяч гривень дешевшою від найближчого конкурента – ПП «Волинянин»(174 930 гривень). Логічно, що система Prozorrо визнала переможцем торгів ТОВ «ПК «Заграва».
Та тендерний комітет міськвідділу освіти дискваліфікував виробника за відсутність ряду документів, які не мають безпосереднього  стосунку ні до якості та безпечності макаронних виробів, ні до ціни на продукт (Протокол комісії від 24.02.2017 додається).

Представники виробника надали аргументовану відповідь та оскарження дискваліфікації. Оскарження ТОВ «ПК «Заграва» зареєстроване через систему Prozorrо http://prozorro.gov.ua від 24.02.2017 (Документ оскарження додається).

На оскарження ТОВ «ПК «Заграва» не отримало відповіді через систему Prozorrо, як того вимагається до учасників і замовників електронних торгів. І вже 03.03.2017 був оголошений переможцем наступний учасник – ПП «Волинянин», який постачатиме у луцькі садочки макаронні вироби підприємства «Віліс» з Рівненщини за ціною 10 гривень 29 копійок за кілограм. Цікаво, що на різницю між пропозиціями(10800 грн.) в садочки була  б змога допоставити 1127 кг макаронних виробів (по ціні місцевого виробника).

У тендерній документації ПП «Волинянин» надав довідку-характеристику про якість виконання аналогічних договорів на постачання макаронних виробів від одного замовника -  Луцького міського відділу освіти. Тобто, фактично,  міський відділ освіти сам собі рекомендував постачальника товару,  тоді,  як ТОВ «ПК «Заграва» представила довідки про виконання тендерних проектів з багатьма іншими бюджетними організаціями, які були проведені через систему прозорих електронних договорів.
– Подавши оскарження, надіславши звернення до начальника Луцького міського відділу освіти – зіштовхнулися з повною байдужістю до ситуації, коли мова йдеться про дитяче харчування: про його якість та безпечність. Адже наше підприємство має діючу сертифіковану систему управління безпечністю харчових продуктів HACCP(відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000: 2007) та систему управління якістю продукції(відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009), підтверджені у 2016 році.  Діти повинні отримувати найкращу продукцію, а батьки бути впевненими, що постачальник дійсно надійний і відповідальний. Але ні висока гарантована якість продукції, ні нижча ціна закупівлі макаронних виробів не є перевагою та аргументом для вибору продукції для ДНЗ саме у виробника? – коментує ситуацію Наталія Ничай, директор ТОВ «ПК «Заграва».
Також виникає ще одне питання, для чого проводити закупівлі через систему Prozorrо, якщо тендерні комісії й надалі хочуть вирішувати все у ручному режимі і годувати наших дітей довідками та розпоряджатись бюджетними коштами на свій розсуд.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися