Фото: portal.lviv.ua
Волинь

Садового і Коломойського зробив союзниками Луцьк?

15 березня 2017, 08:09
0
0
Сподобалось?
0

Відмова від мандату нардепа від «Самопомочі» Олени Бабак та входження на її місце секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко може бути «договірняком» об’єднання «Сампопоміч» та представниками групи Ігоря Коломойського. Таку думку у своїй публікації всиловлює сайт «Главком».

Популярність «Укропу» на Волині пов’язана із впливовим у регіоні головою облради Ігорем Палицею, який давно «засіває» місто через свій благодійний фонд. Палиця – партнер олігарха Ігоря Коломойського, який, у свою чергу, має певний вплив на мера Львова та лідера «Самопомочі» Андрія Садового. Тож відмова Альони Бабак від мандату дуже схожа на «договірняк» між Садовим та Палицею заради красивого звільнення місця секретаря міськради. Такий ситуативний союз із людьми Коломойського відбувається на тлі нового витка давнього конфлікту львівського мера з Банковою. Свій дивний вчинок поки що чинний депутат Бабак пояснила тим, що політична діяльність виявилася для неї важкою. Приблизно так само пояснювала складання мандата в цьому скликанні радикалка Злата Огневич, котра також звільнила депутатське крісло задля доньки першого голови Конституційного суду Тетяни Юзькової. Ще раніше добровільно відмовився від мандату нардеп від «Батьківщини» Дмитро Шлемко, аргументувавши це бажанням дати дорогу «молодим та енергічним». Таким став один зі спонсорів партії та близький соратник Юлії Тимошенко – на той момент 41-річний Валерій Дубіль. Схему зі Шлемком також пояснювали великою домовленістю, аби Дубіль, який у минуле скликання потрапив, вигравши в 205-му окрузі на Чернігівщині, не заважав близькому до президента Сергію Березенку на перевиборах саме у цьому окрузі.

Зрозуміло, що зараз у «Самопомочі» заперечують будь-які підкилимні домовленості. Садовий навіть заявив, що ситуація «створює певну складність»: «Ми разом з Юлією Вусенко вирішуватимемо, як будемо проходити цю дорогу».

Вусенко свого часу була обрана секретарем у міськраді Луцька, оскільки «Самопоміч» входила в ситуативну промерську більшість. Але після смерті Романюка з БПП у Палиці вирішили брати владу в місті в свої руки. Мотивація соратників Палиці зрозуміла: в разі, якщо секретар буде їхньою людиною, їм не потрібне оголошення позачергових виборів міського голови. Виборчий процес може бути запущено, якщо міськрада прийме рішення про взяття до відома факту смерті міського голови та припинення його повноважень. Це буде автоматичним клопотанням до Верховної Ради, яка і має прийняти відповідне рішення про призначення виборів.

У неділю Вусенко було помічено в Києві, на з’їзді «Самопомочі». Цікаво, що на цьому заході, який не викликав великого ажіотажу серед журналістів, окрім камер телеканала Садового «24», з'являлися й камери каналу «1+1» – перлини медіа-імперії Коломойського. Вусенко поки що йде від відповідей про майбутнє депутатство та закликає винести питання позачергових виборів мера Луцька на всеукраїнський рівень. Про це соратниця Садового розказала у бліц-інтерв’ю «Главкому».

Ви вже визначилися, чи підете в депутати Верховної Ради, де будете однією з чотирьох сотень, чи залишитесь на нинішній посаді – фактично керівника обласного центру?

– На сьогодні чинним депутатом Верховної Ради є Альона Бабак, а я є секретарем Луцької міської ради. Є певні процесуальні моменти, і наразі це питання не є коректним.

– Але для себе ви вирішили це питання?

– Для себе я вирішила це питання, коли приймала рішення брати участь у виборах до парламенту. Ми дали можливість громаді обговорити наші списки, і для мене не є сюрпризом, що я – 36-й номер у списку.

– Для вас вчинок Бабак не став сюрпризом?

– Ні, вона проговорювала це питання і на фракції, і з лідером партії. Ніхто нічого не приховував. Сьогодні ситуація, що склалася в Луцьку, є надзвичайно складною. В такий момент ключовим для мене є забезпечити конституційне право лучан обрати нового міського голову. У жодному разі не затягнути цей процес і зробити все від мене залежне, аби ми вчасно організували перевибори міського голови. Наразі є політичні сили, зокрема партія «Укроп», яка представлена величезною кількістю депутатів, котрі ці процеси затягують. Треба виносити це питання на загальноукраїнський рівень, аби лучани мали право обрати голову міста. Міськрада має прийняти рішення про взяття до відома факту смерті міського голови та припинення його повноважень. Але ми двічі вже не можемо зібратись, аби це зробити.

Прийняття такого рішення означає автоматичне подання клопотання у Верховну Раду, а вона вже приймає рішення про дострокові вибори. Тим, хто блокує таке рішення, вигідно не йти на вибори, а отримати свою людину на посаді секретаря міськради, яка весь цей перевиборний час виконуватиме обов’язки міського голови.

– Для цього треба змістити вас. Тож ваш похід у парламент відкриває двері для такого сценарію. Ви із Садовим уже спілкувались на тему, як вирішити цю дилему? Він вже висловився в дусі, що «ситуація досить складна».

– Про це говорить не лише він, а й усі депутати нашої фракції на всіх рівнях.

– Наскільки «Укроп» зараз контролює ситуацію в міськраді, аби силою вас змістити і призначити нового секретаря? Чи в них вистачить голосів на цю операцію?

– Це процес не одного дня і моменту. Є ціла низка процесуальних дій, які треба зробити. Зараз я – секретар міськради, і це не зміниться за одну годину або два дні, це взагалі нереально. Звісно, вони можуть мене змістити, але це питання до Палиці та «Укропу».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися