Люди самі збудували моста
Волинь

Люди самі збудували моста

17 березня 2017, 17:38
0
0
Сподобалось?
0

А натхненником був молодий сільський голова

У селі Цир, що в Любешівському районі, на минулих виборах сільського голови переміг 24-річний Олександр Губарик, ставши одним з наймолодших очільників місцевих громад на Волині. І першим для нього випробуванням було спорудження моста через річку, яка протікає за селом.

Балотуючись, Олександр Губарик прагнув змін у своїй громаді. Цілеспрямований і амбітний випускник історичного факультету СНУ імені Лесі Українки працював до цього провідним фахівцем Любешівського районного центру зайнятості.

Попри свій юний як для такої солідної посади вік, новообраний голова відразу взявся за справи. Насамперед Олександр запропонував односельчанам спільними зусиллями оновити переправу через річку. Адже на болотяних луках протилежного берега циряни косять сіно, проте заїзду нормального туди не було. Стали до праці. Привезли з лісу осику, яку порізали на бруси та дошки. І ними замінили й оновили верхню частину моста. Все зробили без жодної бюджетної копійки. Міст вийшов капітальний, не якась дерев’яна кладочка, витримає не лише підводу із сіном чи тракторця, але й тяжкий транспорт.

Звичайно, переправа через річку не єдина проблема, яка постала перед молодим головою. Непокоять його і стихійні смітники в навколишніх лісах та на окраїнах сіл. За його словами, у Любешівському районі немає жодного законного полігона твердих побутових відходів, який би відповідав усім вимогам. З таким лихом місцеві громади самотужки не впораються. Тому позитивом вважає і те, що звалища непотребу вдалося підгорнути.

Головним же невирішеним питанням у селах Цир і Лахвичі є те, що в школах не вистачає місць і діти навчаються у дві зміни. Будучи реалістом, очільник сільради розуміє, що в нинішній ситуації за кошти обласного, районного, не кажучи вже про сільський, бюджетів вирішити це питання неможливо.

Нині ж сільський голова працює над тим, щоб мешканці вулиці Сонячна в селі Цир змогли передати на баланс ПАТ «Волиньобленерго» трансформатор та електричну лінію, аби мати можливість укладати угоду з підприємством як фізичні особи. Адже їм доводиться нині платити вдвічі дорожче, ніж звичайним споживачам.

Не стоять осторонь циряни подій на Донбасі. Волонтерська допомога захисникам України розпочалася там ще за попереднього голови. А ініціатором її стала бухгалтер Наталія. Вона на першій організаційній сесії запропонувала зібрати до Водохреща гостинці для воїнів. До цієї акції приєдналися підприємці й інші мешканці. І відправили «Новою поштою» посилки.

Серед помітних ініціатив Олександра Губарика варто відзначити і реконструкцію автобусної зупинки в патріотичному стилі (з портретом молодого Кобзаря на всю стіну), що стала окрасою села.

Олександр Губарик переконаний, що цирська громада, яка налічує майже дві тисячі осіб, живе у духовній злагоді, незважаючи на те, що у двох селах три конфесії. Майже половина жителів протестанти, третина – парафіяни православної церкви Московського патріархату, а в Лахвичах – Київського патріархату.

А ще назріла зміна меж населеного пункту. «Люди хочуть будуватися, – зазначає насамкінець Олександр. – Це добре. Три роки тому в сільраді розробили й склали новий генеральний план. Наші жителі отримують ділянки й зводять будівлі. Село росте і молодіє. Отже, у нас є майбутнє».

Ігор СЛАВИЧ, Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися