Наталія ЛАБНЮК
Волинь

Жінка, що знає смак паски на сльозах

18 березня 2017, 12:32
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня у Старовижівській районній бібліотеці відбувся творчий вечір «Одинока незабудка» Наталії Лабнюк з нагоди її дня народження. Поетесу привітали земляки і шеф-редактор газети «Вісник+К» Євген Хотимчук, з легкої руки та благословення якого вийшла перша книжечка авторки.

Збірку поезій Наталії Лабнюк «Одинока незабудка», що вийшла у 2008 році, зачитують до дірок. Ідеться у віршах про непросту жіночу долю, красу рідного краю, тугу за ним, бо десять років довелося провести в Росії, і, звичайно ж, про кохання. У самої авторки доля не на один роман…

Їй не було й року, коли дівчинка залишилася на руках у бабусі. Орендували невеличку хатину в селі, аж поки її не виставили на продаж. Удень бабуся працювала медсестрою в будинку-інтернаті в Мильцях Старовижівського району, а по ночах вишивала рушники чужим людям, щоб заробити копійку. Коли родина залишилася без житла просто неба, лиха доля погнала дівчину в заміжжя, яке добром не закінчилося.

– Роки минали, – розповідає Наталія Лабнюк. – І раптом отримую лист з Росії. Від матері. Кличе до себе, обіцяє любов і підтримку. Я повірила, поїхала. Але потрапила ще в більше пекло, де пиятика, злидні та кримінал стали звичною справою. Довелося тягнути на собі не лише власних уже чотирьох діток, а й матір та її нову родину. А тут ще паспорт пропав. Жили з того, що збирали та продавали гриби і ягоди, шукали випадкові заробітки. У хвилини, коли відчай розривав серце, коли безвихідь штовхала до прірви, рятували вірші. Як от «Місила паску на сльозах».

Додому, в Україну! Ця думка не полишала жінку ні на мить. Проживши в чужій країні довгих десять літ, Наталія Лабнюк повернулася в Україну. Оселилась у благенькій хатині в Личинах Камінь-Каширського району. Дарма, що бідно, зате вдома, а ген за річкою – рідне село. Знайшлася й справа до душі, шкода, що колись через безгрошів’я так і не вдалося закінчити університет. Нині Наталія Лабнюк працює в бібліотеці, захоплюється виготовленням ляльок-мотанок та пише нові вірші.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися