На Волині через суди намагаються зменшити територію національного парку
Волинь

На Волині через суди намагаються зменшити територію національного парку

10 квітня 2017, 12:43
0
0
Сподобалось?
0

За позовом державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» 24 березня суд ухвалив рішення зменшити територію зоологічного заказника «Зубр» з 10043,6 га до 5530 га, що є невід’ємною складовою Національного парку «Цуманська пуща».

Про це інформують у прес-службі «Народного контролю».

Керівник відділу рослинного та тваринного світу парку, активіст «Народного контролю» Віталій Жабчук розповів, що дізнатися постфактум про ухвалене рішення випадково йому вдалося під час оперативної наради з екологічних питань у Волинській облдержадміністрації 29 березня, бо представників Нацпарку «Цуманська пуща» не сповістили про судовий розгляд.

Так, 31 липня 2014 року Волинська обласна рада прийняла рішення «Про збереження і розвиток природо-заповідного фонду», яке передбачало повернення меж зоологічного заказника «Зубр» з 5530 га до 10043,6 га. Це рішення Ківерцівський лісгосп вирішив скасувати, мовляв вони не давали погодження на зміну меж.

«Наш опонент «Ківерцівське лісове господарство» з моменту створення «Цуманської пущі» не визнає його. Тепер ми можемо мати наслідки, що частина заказника втратить статус природно-заповідного фонду», – зазначив Жабчук. Також він наголосив, що противником Ківерцівського Нацпарку є голова Волинської ОДА, який не хоче довести до логічного завершення питання про передачу території парку їм на баланс.

Водночас на території заказника «Зубр» знаходиться приватне господарство «Майдан Мисливський» екс-начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника.

На думку Жабчука, це рішення грає Коліснику «на руку», адже той зможе першочергово отримати землі заказника в користування, про що зазначено у договорі про співпрацю. Тоді заказник «Зубр», на його думку, втративши захист парку, може стати привабливою зоною для мисливців. А згідно проведеного обліку адміністрацією Ківерцівського національного природного парку в ДП «МГ «Звірівське» було зафіксовано 9 особин зубра, а в ТзОВ «Майдан мисливський» – 11.

«Щоб уникнути відповідальності за ті безчинства, ряд кримінальних проваджень, захоплення земель, знищення лісів, Ківерцівський лісгосп свідомо пішов на скасування рішення обласної ради. Під тим приховується чітка мета – догодити своїм колишнім покровителям»,- вважає працівник парку.

На разі, як стало відомо, Волинська обласна рада планує подати апеляцію.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися