Доступні ліки можна придбати на Волині
Волинь

Доступні ліки можна придбати на Волині

20 квітня 2017, 16:23
0
0
Сподобалось?
0

Дешеві ліки на Волині вже є. Для їх придбання області виділено понад 13 мільйонів гривень. Тільки от багатьох препаратів в аптеках купити не можна: після здешевлення лікарські засоби зникли.  

З 1 квітня в Україні мала запрацювати державна програма «Доступні ліки», за якою хворі на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальну астму могли би купувати медикаменти значно дешевше.  Реально ця програма на середину квітня запрацювала не в усіх областях. Але Волинь виявилася серед тих регіонів, де уклали угоди з аптеками. Проте багатьох чекало розчарування: препаратів, які вони приймали, в аптечних закладах не виявилося.

На прес-конференції в обласному управлінні здоров’я запевнили, що це явище тимчасове. Запас ліків постійно поповнюється. Директор державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк навіть приклад навів: у перший день, коли аптеки цієї мережі почали працювати за програмою «Доступні ліки», зі 157 торгових назв лікарських засобів, які затверджені Міністерством охорони здоров’я, було 90. Буквально за лічені дні на полицях з’явилися ще чотири препарати.  Серед затвердженого переліку можна вибрати препарат іншого виробника, але ж із аналогічною діючою речовиною.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк звернув увагу на те, що це перша програма, що діє в Україні, в якій враховано європейський досвід. І, відповідно до нього, держава не відшкодовуватиме вартість комбінованих препаратів, до яких останніми роками так звикли українці.

– Але вихід для таких пацієнтів є, – зазначив посадовець. – Треба звернутися до свого сімейного лікаря та підібрати інші медикаменти. Я розумію, що приймати одну таблетку замість двох-трьох зручніше, але наразі правила такі.

Ігор Ващенюк також наголосив, що відшкодування на торгову назву медикаментів з тією ж самою діючою речовиною може бути різним, і розповів чому.

– У міністерстві виробники декларують свою ціну. Препарат з найменшою ціною споживачам відпускають безплатно. За решту треба доплачувати. Наприклад: сума доплати за «Аміодарон» (200 міліграмів, 30 таблеток) виробництва «Лекхім-Харків» – 0 гривень за упаковку. Він дотується державою. Але якщо людина хоче отримати «Аміодарон» словацького виробництва, то їй необхідно за те ж дозування доплатити 37 гривень. Препарат якого виробника приймати – вирішувати людині. 

Аби отримати дешеві ліки, пацієнту необхідно звернутися до свого сімейного лікаря по рецепт. А потім знайти аптеку, яка має відповідну позначку.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися