Бюджет Львова платить за вивіз машини сміття до 35 тисяч гривень, але перевізники економлять і висипають непотріб на Волині
Волинь

Бюджет Львова платить за вивіз машини сміття до 35 тисяч гривень, але перевізники економлять і висипають непотріб на Волині

8 травня 2017, 11:09
0
0
Сподобалось?
0

На Волині з ініціативи депутатів обласної ради відбулося засідання, на якому обговорювали проблему несанкціонованого скидання на території області сміття зі Львова. Спершу фіксувалися поодинокі випадки, а нині проблема починає набирати системного характеру.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, керівник фракції «Укропу» В’ячеслав Рубльов, голови райрад, на території яких виявляли значні партії сміття та представники громадськості обговорювали питання, як не допустити, щоб Волинь не стала сміттєзвалищем Львова.

Голова Луцької районної ради Валентин Приходько, розповів, що на територіях прилеглих до Луцька зафіксовано чотири випадки викидання львівського сміття. Перший був у березні цього року. А найкричущіший –29 квітня. Неподалік села Промінь зранку висипали кілька машин непотребу на місці, де колись була злітна смуга для авіації. Цю місцину нещодавно якраз розчистили, тож не безпідставно підозрюють, що водії сміттєвозів були у змові з кимось із місцевих.

Також чи не найбільше страждає від львівського сміття Горохівський район, через який проходять автошляхи зі Львова. Голова райради Тарас Щерблюк бідкається, що й своє сміття немає куди дівати, адже на території Горохівщини немає жодного санкціонованого і відповідно обладнаного сміттєзвалища. Тож він принагідно звернувся з проханням до керівництво Держкомзему в області з проханням погодити виділення земельних ділянок під облаштування полігонів для збору твердих побутових відходів.

- У Горохові уже розробляють документацію під облаштування сміттєзвалища. Так само Берестечко не має свого полігону для збору відходів. Отож, щоб прибрати львівське сміття, доведеться укладати угоду з одним зі звалищ, яке функціонує на Волині, - резюмував Тарас Щерблюк.

Найімовірніше, розкидане по області сміття, після укладання відповідних угод, завезуть на полігон твердих побутових відходів у Брище. До слова, окрім вищезгаданих районів, сміття зі Львова знаходили і в Локачинському, Ківерцівському та Маневицькому районі.

Голова Іваничівської районної ради Андрій Бадзюнь розповів, що у ніч з 20 на 21 квітня львівське сміття «чарівним» чином опинилося на полігоні твердих побутових відходів у селищі Іваничі. Також Андрій Бадзюнь розповів, що відправив за своїм підписом лист до Львівського міського голов Андрія Садового, щоб він забрав своє сміття і приніс вибачення мешканцям Іванич.

- 21 квітня лист був направлений. До цієї пори відповіді немає, - каже Бадзюнь.

Також до розмови приєднався депутат Жовківської районної ради Львівської області Ігор Муравський. Саме на Жовківщині розташований закритий львівський полігон для твердих побутових відходів. Ігор Муравський зазначив, що ситуація зі сміттям у Львові катастрофічна. Львівщина теж потерпає від несанкціонованих скидань сміття з обласного центру. І лише Червоноград погодився укласти угоду на прийом сміття на договірних умовах.

Раніше бюджет Львова платив за вивіз машини сміття 5000 гривень. Нині ж укладено угоди з перевізниками, й проблему, фактично, вони мають вирішувати самі. На прибирання сміття з бюджету міста за останні роки витрачено майже 200 мільйонів гривень. Перевізники їх «освоюють» хто як може, і далеко не завжди добросовісно, адже є можливість непогано «зекономити» на скороченні відстаней.

- Так, для прикладу, маршрутний лист до Дніпропетровщини коштує від 20000 до 35000 гривень. Але туди сміття здебільшого не доїжджає, воно з’являється у нас на Львівщині, Тернопільщині та Волині, - каже Ігор Муравський.

Також, за словами депутата Жовківської райради, на проблемі мають можливість наживатися відповідальні чиновники. Раніше Львів збирав 400 тонн сміття на добу, а нині кажуть про 600. На «перевезенні» 200 тонн можна непогано заробити.

Прикро, але й волиняни інколи прагнуть «нагріти» руку на цій справі. Так перевізник з Горохівщини хотів зсипати сміття на території свого ж району у Стоянові. Горохівська та Сокальська поліція затримали цю машину і поставили на штрафмайданчик у Радехові. А у Маневицькому районі була ситуація, коли підприємець, який торгує зі Львовом, щоб не повертатися додому «порожняком», погодився вивезти на Волинь порцію сміття.

Учасники засідання зачитали текст відкритого листа до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, керівників ДСНС, УМВС Волині та патрульної поліції, в якому закликали не дати перетворити Волинь на львівське сміттєзвалище. Також вирішено добиватися від Львівської міської ради відшкодування витрат на прибирання та зберігання незаконно скинутого на Волині львівського сміття.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися