На Волині протестна епідемія через ковельський ветсанзавод
Волинь

На Волині протестна епідемія через ковельський ветсанзавод

9 травня 2017, 11:34
0
0
Сподобалось?
0

Про проблему ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», де накопичилося кілька тисяч тонн тваринних відходів, волею чи не волею знають по всій Україні. Через зловживання директора підприємства, мешканця окупованих територій Луганщини, якого чомусь міністерство агропромислової політики призначило на Волинь, ситуація близько до екологічної катастрофи. У тому, що проблема цілком реальна сумніву немає. Вона потребує негайного вирішення. Проте, складається враження, усувати її поспішають далеко не всі, а навпаки затягують і розкручують у політичних іграх, маніпулюючи громадською думкою.

Волинь захлинула хвиля протестів, підтримувана кількома політичними силами. Уже майже тиждень триває перекриття траси Київ-Ковель-Ягодин поблизу сіл Заячівка та Озерне Ковельського району. Тут протестують у зв’язку з вивезення на території Поворської ОТГ 15 вантажівок тваринних відходів з ветсанзаводу. Також 7 та 8 травня перекривали дорогу з Ковеля на Луцьк та в’їзд у Турійськ. Вчора ж ще одна акція протесту почалася у центрі Ковеля. До приміщення міської ради позносили автомобільні шини. Люди вимагали вирішення проблеми з відходами ветсанзаводу, водночас виступають проти того, аби тваринні рештки захоронювали на території району. Зрештою на позачерговій сесії Ковельської міської ради вирішили, що міський голова Олег Кіндер разом з представниками громадськості та селянами 10 травня вирушать на протест тепер уже до адміністрації Президента у Київ. Також депутати внесли зміни у міський бюджет і виділили на утилізацію тваринних відходів 200 тисяч гривень. Цікаво, що кількома тижнями раніше, голова Волинської обласної ради та орієнтована на нього більшість багато говорили про необхідність негайного вирішення проблеми, але відмовилися виділяти з обласного бюджету півмільйона гривень на утилізацію тваринних відходів ковельського ветсанзаводу.

Тим часом виконавча влада області, не маючи підтримки, а фактично лише спротив з боку іншої гілки обласної влади, намагається, у межах своєї компетенції вирішувати проблему (завод знаходиться у прямому підпорядкуванні міністерства АПК). Близько 600 тонн відходів уже вивезено з території ковельського ветсанзаводу. Днями відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Визначено ще дві ділянки, де захоронюватимуть рештки тварин. Ділянку для цього погодилася надати Клюська сільська рада Турійського району. Також на стадії узгодження питання з виділенням ділянки на території Соловичівської сільської ради.

Окрім того, головам Турійської, Ковельської та Старовижівської РДА доручили спільно з сільськими радами продовжити пошук ділянок, придатних для утилізації відходів з ветсанзаводу.

На останок відзначимо, що області так чи інакше потрібне підприємство, яке перероблюватиме та утилізуватиме біологічні відходи. Очевидно, що переконати ковельчан у тому, що ветсанзавод можна модернізувати і він стане безпечним, навряд чи вдасться, і їх можна зрозуміти. Тож усім гілкам влади в області та виробникам тваринної продукції потрібно думати стратегічно. Бо система ветсанзаводів по Україні під керівництвом міністерства АПК себе повністю скомпрометувала. Ситуація на інших філіях «Укрветсанзавод» в десятки разів гірша ніж на Волині. Водночас, в Європі бізнес на утилізації тваринних та інших біологічних відходів прибутковий.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися