Віка РУДНИЦЬКА
Волинь

Нелюд, котрий скоїв подвійне вбивство в Рудці-Козинській, втік за кордон?

15 травня 2017, 16:53
0
0
Сподобалось?
0

Страшна трагедія, яка сталася 3 березня у Рудці-Козинській Рожищенського району, сколихнула всю область (про це ми писали у № 10 від 9 березня). Посеред білого дня на власному обійсті знайшли мертвими місцевого жителя Івана Дуная і його онуку Вікторію. В обох – численні ножові поранення і перерізане горло. Минуло більше двох місяців. Правоохоронцям не вдалося розкрити злочин по гарячих слідах. 

Убивцю бачили, але не знайшли

І досі кров холоне в жилах при згадці, як у Рудці розповідали про побачене страхіття: на ліжку лежала вся у крові молода жінка, а біля неї, тримаючи її за ногу і мило лепечучи перші незрозумілі словечка, стояла її крихітна донечка Ема, якій на той час ще й рочку не виповнилось. А в літній кухні прямо перед порогом знайшли мертвого Івана Дуная. «Хто? За що?» – тільки цих два питання і зривалися з уст вражених страшним злочином людей. Усі дуже співчували Наталії Петрук, яка в один момент втратила і дочку, і батька. Тоді, у день похоронів, здавалося, що душогуба знайдуть швидко, адже була інформація, що він приїхав на рейсовому автобусі, бачили й у сусідньому Кременці, як якийсь чоловік ішов з Рудки через поле і мив руки в калюжі. Його постать зафіксували камери відеоспостереження, а буквально другого дня після трагедії з’явився фоторобот імовірного вбивці. Та минув місяць, другий, а Наталії Петрук у поліції тільки відповідали: «Чекайте, шукаємо».

Моторошним убивством у Рудці-Козинській зацікавилися журналісти одного із центральних телеканалів. Вони провели власне розслідування, залучивши до нього адвоката, який колись працював слідчим у Броварах, Миколу Харіна. Результати, оприлюднені у програмі, відверто кажучи, шокували.      

Дівчина просила грошей в знайомих у соцмережах

На суд публіки представили всі версії вбивства – від банального грабежу до помсти. Те, що злочинець прийшов у хату Івана Дуная, аби чимось поживитися, відкинули відразу: надто вже бідова оселя чоловіка. На вулиці, де він жив, є значно багатші будинки. Отже, залишилася помста. Ні в кого не виникло сумнівів, що йшли вбивати саме Віку, а діда усунули як непотрібного свідка. Хто ж і за що міг мститися  21-річній молодій мамі?

У студії говорили про важку долю Віки. У неї були непрості стосунки з батьком, вітчимом. Хлопець, із яким Віка зустрічалася, кинув її, як тільки дізнався, що вона вагітна. Тому донечку Ему народила і виховувала сама. Дівчина вела активну переписку в соцмережах. Як повідомив Микола Харін, вона була зареєстрована як мінімум на чотирьох сайтах знайомств. Там роз­міщувала відверті фотографії, фривольно спілкувалася з чоловіками, шукала нових знайомств. Подруга вбитої Вікторія Михальська розпові­дала, що коли тій не вистачало грошей, вона під час спілкування у чаті просила, щоб їх їй перекидали. Обіцяла, що поверне. Суми були невеликі – у межах 200 гривень. Саме на знайомих Віки із соцмереж звернули особливу увагу. Адже деякі чоловіки погрожували. Один з них ховався під ніком Бонд. Журналісти з’ясували, хто він такий. Виявилося, що цей чоловік дуже схожий на того, кого напередодні вбивства бачили у селі. 

За добу до трагедії у селі з’явився незнайомий чоловік

Ще у день похоронів люди казали, що вбивця діда і внучки нібито приїхав рейсовим автобусом. Водій, який обслуговує маршрут, Михайло Пачковський підтвердив, що підвозив незнайомого чоловіка і добре його роздивився.

– Я багато років працюю на цьому маршруті і знаю місцевих пасажирів. А тут підійшов незнайомець років тридцяти. Високий такий, десь метр вісімдесят зросту. Небритий, одягнутий у чорну куртку з капюшоном. Спитав, чи їду я у сторону Любчого, і попросив: «Підвезіть, грошей не маю». Я подивився на нього, кажу: «Йди у салон, сідай». Це було якраз напередодні вбивства, увечері 2 березня.

Отже, з’ясувалося, що ймовірний убивця міг приїхати у село напередодні злочину і переночувати у якійсь закинутій хаті. Таких у Рудці-Козинській є достатньо. Далі – більше. Мама Віки Наталія Петрук за тиждень до вбивства теж бачила чоловіка, подібного на того, якого описав шофер.

– Я якраз вихідна була і поїхала татові допомогти, – розповіла жінка. – Коли чую, хтось гукає. Виходжу – стоїть чоловік у чорній куртці з капюшоном, на обличчі така легка небритість. «Що ви шукаєте?» – спитала. Його цікавило, чи не продається сусідська хата, попросив номер телефону хазяйки, я дала. Потім хвилин 40 пройшло, дивлюсь, а він ще напроти нашої хати стоїть і дивиться. А де і коли подівся – не побачила.

І Михайло, і Наталія стверджували, що потім цього чоловіка зустрічали у поліції. Михайлові навіть процедуру впізнання довелося пройти, і він впізнав свого пасажира серед шести чоловіків! Та того… відпустили.

Тим підозрюваним виявився один зі знайомих Віки по соціальних мережах. Як з’ясували розслідувачі, звати хлопця Роман, він живе в маленькому селі за кілометрів дев’яносто від Рудки-Козинської, служив у армії, судячи з фото, у морській піхоті. Був в АТО.

Коли знімальна група приїхала до Романа додому, того не було на місці. За словами мами Валентини, він поїхав на заробітки в Росію, до Петербурга. Жінка розповіла, що сина викликали до поліції, але відпустили.

– Він мені розповів, що та дівчина дзвонила до нього, просила позичити гроші, але він її ніколи не бачив. То вона щось на нього сказала, а він їй відповів, що ти з таким характером довго не проживеш. 

Отож, чоловік, чиї фотографії дуже схожі на фоторобот, який склали і водій Михайло, і Наталія Петрук, після допиту виїхав за кордон. Поліція його в розробку не взяла.

Експерти, присутні у студії, на звинувачення у тому, що відпустили можливого вбивцю, в один голос сказали: якби проти Романа були докази, ніхто би його не випустив. Адже за подвійне вбивство злочинцеві загрожує довічне ув’язнення. При цьому зазначили, що весь одяг, взуття чоловіка мали би вилучити і відправити на експертизу. Чи було це зроблено – так і не з’ясували.

Про те, як просувається слідство, вирішили запитати в Головному слідчому управлінні Національної поліції у Волинській області. Там відповіли, що в справі призначено низку експертиз, правда, не уточнили яких. Чекають на їх результати. Більше ніяких коментарів не дають: таємниця слідства. Убивця ж досі на волі.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися