А Луцьк і далі нестерпно смердить...
Волинь

А Луцьк і далі нестерпно смердить...

9 червня 2017, 17:54
0
1
Сподобалось?
1

Обурливою залишається ситуація зі смородом, що впродовж місяців нависає над житловими масивами кількох мікрорайонів Луцька. Нечистотами особливо чути на ДПЗ, у районі вулиць Львівської та Володимирської. Запашок доходить до Старого міста, центру й навіть «Там-Таму». Допікає мешканцям сіл Баїв, Боратин, Гірка Полонка та Рованці. Якщо колись тхнуло, як правило, вдень, то нині «пахощі» фекалій чути виключно вночі. Люди від цього смороду прокидаються, бо… задихаються!

Як ми вже повідомляли, неприємні запахи йдуть з полів фільтрації, що розташовані на території Баївської сільської ради, проте перебувають у власності Гнідавського цукрового заводу. Сюди, крім власне відходів цукроварні та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», зливає каналізаційні стоки міський мікрорайон Вересневе. Люди підозрюють, що причина ще й у тому, що на поля фільтрації заводу незаконно потрапляють і відходи зі свинокомплексів та ковбасень, для яких Ковельський ветсанзавод, що займався утилізацією, став закритий. Тож обурена громада стала бити на сполох: якщо зараз так тхне, то що буде у розпал літа?

Одна за одною почали навідуватися на підприємство перевірки. Висновок зробили невтішний: жахливий сморід породжують… дріжджі, що контактують з фекаліями. Бо дріжджові викиди температурою 92 градуси змішуються з нечистотами, і ті починають бродити. Результати лабораторних досліджень повітря засвідчили суттєве перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин. Тільки вміст аміаку зашкалює у 5-12 разів! Поза нормою є і рівень сірководню.  

29 травня відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту й енергозбереження, де порушувалося питання луцьких «ароматів». На зібранні доповідачі зізналися, що фахівці досі не можуть встановити точне джерело смороду в обласному центрі. Заговорили навіть про… диверсію. Мовляв, виявлено декілька нових джерел, окрім полів фільтрації цукроварні, зроблено додаткові запити в Державну екологічну інспекцію, Держпродспоживслужбу та СБУ (підозрюють злив хімічних речовин у різних частинах міста). А ще розповіли про фонтани фекалій, що б’ють на людських городах через прориви каналіза­ційних мереж. Але ці «дрібні нечистоти» навряд чи було б чути аж на 33-му кварталі Луцька… Хтось пропонував встановити пункти обліку в місцях, де відходи дозволено зливати у міську каналізацію, а до виявлення порушників залучили співробітників Служби безпеки України. Серед варіантів розв’язання проблеми називали виділення коштів на проект відведення фекальних відходів Вересневого у каналізаційну мережу міста, щоб надалі уникнути поєднання екскрементів та дріжджів.

Тим часом Державна еколо­гіч­на інспекція у Волинській області провела позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про охорону природи на підприємствах ПАТ «Гнідавський цукровий завод» і ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія». Було встановлено, що останнє працює з порушенням законодавства. Роботу підприємства призупинили. Тут узялися за монтаж спеціальної установки, яка, обіцяють, унеможливить потрапляння на поля фільтрації будь-яких біологічно активних речовин.

Здавалося б, у Луцьку та на околицях смороду вже бути не мало б. Ба, ні. На Трійцю серед ночі людей «ощасливили» черговою порцією гівна. Схоже, поки цей стійкий запах не поселиться в мерії, «смердючий віз» із місця не зрушить.

Наталія КРАВЧУК, м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися