Віра НАГОРНА
Волинь

Лікує душевні хвороби... гіпнозом, а цукровий діабет і зоб — травами

13 червня 2017, 10:12
0
3
Сподобалось?
3

До Віри Нагорної з міста Рожище звертаються ті, хто страждає нервовими розладами, адже вона сама замолоду пережила сімейні проблеми і мусила якось рятуватися від душевного болю. Допомогла собі лікарськими травами. І коли час від часу обсідали болячки, теж зверталася до народної медицини, згадувала рецепти помічного зілля своєї мами, яка була відомою знахаркою на Волині.

Скалки з ока мама виймала… язиком

Усе життя Віра Нагорна працювала у вузлі зв’язку. У вільний час любила збирати трави для запашного чаю. Очевидно, інтерес до рослин передався від мами. До Василини Головій у село Пожарки Рожищенського району вечорами (бо був радянський час) ішли люди з різними проблемами. Адже мала незвичайний дар. Окрім того, що знімала вроки, переляк, ще й уміла лікувати більмо, витягувати скалки та порошинки з ока, вилизуючи їх… язиком. Юна Віра не хотіла дивитися на ці «процедури» і втікала з хати. Страшилася маминого заняття, та більше – соромилася, бо довіряла лише лікарям. Тому сердито просила: «Мамо, не позор мене». І навіть не хотіла слухати і знати її рецепти з народної медицини, зокрема трав’яних компресів від ран, порізів, а також від різних хвороб.

Замість грядок – плантації лікарських рослин

Замолоду навіть і уявити не могла, що сама у сорок літ, коли переживе сімейні розлади, зацікавиться нетрадиційним лікуванням. Та розпитати про трави, їх властивості вже не було в кого. Тож сама, читаючи спеціалізовану літературу, газети, слухаючи і переглядаючи передачі по радіо та телебаченню, починала розуміти кожну рослинку. Травами лікувала себе та дітей від грипу і застуди. Знає, що лапчатка біла та вівсяний корінь помічні при цукровому діабеті, на який сама хворіє, рута – від серцебиття і головокружіння, калган – від зобу, календула – від тахікардії, чорноплідна горобина – від щитовидки, кукурудзяна олія – від підвищеного холестерину.

І тоді серйозно захопилася травництвом. Сушеними травами було встелене все горище. А яка всяка-всячина росла на її подвір’ї біля хати у селі Топільне Рожищенського району! Замість грядок насадила ехінацею, мелісу, лапчатку білу, вівсяний корінь, руту... Одні трави виписувала поштою, іншими радо ділилися знайомі.

– Крім звичайних лікарських рослин, вирощувала екзоти, – з гордістю каже Віра Михайлівна. – Але так сталося, що діти все те вичистили, щоб подвір’я було гарним. То в мене такий плач був! Це ж скільки мого труда!..

Просять поради з Німеччини, Молдови

Своїми знаннями, секретами вирощування трав Віра Михайлівна ділилася із читачами багатьох періодичних видань, зокрема газет «Хазяїн» та відомої «Бабушки». До речі, на згадку про співпрацю редакція «Хазяїна» подарувала травниці книжку «Целебные свойства растений», де зібрані різноманітні рецепти, в тому числі і Віри Нагорної. Після публікацій до жінки стали приходити листи з багатьох країн Європи, зокрема з Німеччини, Латвії, Молдови, Росії, Білорусі, Італії, з проханням дати поради щодо вирощування трав та лікування недуг.

– Я не всесильна і не все знаю, – зізнається Віра Михайлівна. – Що не можу лікувати, людям відмовляю. Беруся за те, через що пройшла сама. В основному це нервові, душевні хвороби, сімейні нелади, знімаю ляк, вроки, навіяне вітром. Допомагаю і травами, і навіюванням. Цьому я навчилась у московській школі гіпнозу в 1992 році, крім того, відвідувала курси травників Зенона і Оксани Ревуцьких, закінчила школу цілителя Євгена Дубицького. Одного разу до мене звернувся місцевий чиновник з душевною проблемою – мав нелади із собою. Ввела його в гіпноз, а вивести не можу. Так злякалася! Взяла себе в руки, мало-помалу заспокоїлась – і привела його до свідомості. Він такий вдячний був за допомогу! За лікування раку не беруся. Знаю, що епілепсія та зоб невиліковні, хоча підтримати стабільний стан можна травами.

Рукою відчуває хворе місце

Віра Михайлівна запевняє, що може сказати, чим людина нездужає, – коли водить рукою, то у хворому місці відчуває поколювання. Навіть по голосу в телефонній трубці відчуває, яка це людина, і осіб з поганим характером не приймає.

Рожищенська травниця вісім років тому знімалася в передачі про лікарські рослини в студії Останкіно у Москві. Про жінку з публікації в Інтернеті дізналася відома акторка Олена Проклова, яка і запросила Віру Нагорну на зйомки. Сама побоялася їхати у таку далечінь, тому підмовила подругу Світлану Грибчук, яка знається на травах. Її теж зняли у передачі.

Як Віра Нагорна замолоду, так і дочки маминим заняттям не цікавляться і не переймають його. Тому жінці поки нікому передати знання та вміння. Своїми та маминими рецептами народної медицини вона ділиться з нашими читачами.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися