Василь та Анатолій АРШУЛІКИ (справа) та фермер Олег ГАЛАСУН
Волинь

Нові сорти, нові тенденції картоплярства популяризує сімейне фермерське господарство Аршуліків

7 липня 2017, 15:46
0
0
Сподобалось?
0

Здавна українці картоплю називали другим хлібом. На жаль, останніми роками площі під її вирощення зменшувалися, вироджувалися сорти. Фермерське господарство «Еко-Тур», яким керує Василь Аршулік, вирішило повернути колишню славу нашому картоплярському краю. На його землях вирощується понад сорок різних сортів бараболі. А нещодавно господарство організувало День поля, на який запросили фермерів, представників селекційних компаній, щоб детальніше розповісти про специфіку отримання хороших врожаїв.

Видно, що картоплярство поступово відкриває нові горизонти, бо до села Усичівські Будки Луцького району на Волині з’їхалося чимало представників зі Львівщини, Рівненщини, Хмельниччини. Всіх цікавило одне – які сорти картоплі нині популярні та високоврожайні, як правильно їх обробляти і захищати. Анатолій Аршулік, голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Торговий дім «Волинь» розповів, що вони вирощують картоплю не лише вітчизняної селекції, яку отримують від Інституту картоплярства НААН України, а й зарубіжну. Зокрема, співпрацюють з аграрниками Нідерландів, Німеччини. Анатолій Аполлонович зазначив, що на їхніх демонстраційних ділянках можна вибрати бульбу на будь-який смак і будь-яких строків стиглості.

Керівник фермерського господарства Василь Анатолійович, спілкуючись із запрошеними, детально описував кожен сорт, а також надавав консультації про засоби захисту і нові технології в обробці картоплі. Він акцентував увагу на сортах, які мають хороші смакові якості та дають добрі врожаї. Зокрема, зауважив, серед надранніх чудово себе зарекомендувала Рів’єра, яка не цвіте. Белла Роса – хороший представник раннього сорту. Вже випробувано новий сорт з україн­ської селекції Княгиня. Молодий картопляр навіть склав своєрідний рейтинг популярності цього овочу за показниками врожайності. Тут чільне місце посіли Рів’єра, Белла Роса, Бельмонда, Лаура, Тайфун, Мирослава, Княгиня, Вінета, Парролі, Сорая, Есмі, Слаута.

Євген Міходуй із Хмельниччини лише минулого року розпочав співпрацю з «Еко-Туром». Придбав п’ять сортів картоплі, задоволений і смаковими якостями, і врожаєм, тож планує збільшувати площі.

– Мені сподобався Тайфун, бо має великий вміст крохмалю, та сорт Альвара, – каже Євген Вікторович. – Зараз придивляюся ще до кількох новинок. Мені рекомендували Есмі, Бельмонду, Арізону, Княгиню.

На День поля приїхав з Німеччини партнер Аршуліків Матіас Лінднер. Він був приємно здивований великою кількістю зацікавлених у картоплярстві. Петро Вовк із села Містки Пустомитівського району Львівщини вирощує бульбу майже десять років. Сімейний підряд працює на 60 гектарах землі. Чоловік переконаний: таких днів поля має організовуватися хоча би по три на рік, що допоможе налагодити партнерські стосунки з різними регіонами, перейняти багато досвіду, дізнатися про нові технології та цікаві сорти.

Хоч основний акцент робили на картоплярстві, учасники Дня поля з задоволенням оглядали посіви перспективних сортів озимої пшениці та озимого ячменю і сої.

Крім того, «Еко-Тур» приймає замовлення з розмноження насіння картоплі високих репродукцій інших сортів вітчизняної та зарубіжної селекції. А також пшениці та сої. Охочим придбати продукцію фермер­ського господарства звертатися за адресою: Волинська область, Луцький район, село Усичівські Будки.

Телефони: (0322)79-48-85, (068)899-21-34, (097)000-21-21, (050)888-56-24.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися