Базиліки апостолів Петра і Павла у Римі — одні з найшанованіших християнських святинь у світі
Волинь

Базиліки апостолів Петра і Павла у Римі — одні з найшанованіших християнських святинь у світі

12 липня 2017, 00:55
0
0
Сподобалось?
0

 

12 липня християни вшановують первоверховних апостолів Петра і Павла. У кожного з них був свій шлях до Христа, але після Його смерті обоє опинилися в Римі й проповідували слово Боже. У них були тисячі послідовників, які після страти святих зберегли їхні нетлінні тіла. А потім у честь обох спорудили базиліки, до яких сьогодні з’їжджаються на поклоніння святим мощам віряни з усього світу!

Петра розіп’яли вниз головою

Петро – старший брат апостола Андрія Первозванного. Він був простим рибалкою, людиною некнижною, бідняком, проте богобоязливим, мав жінку та двох дітей і до апостольського служіння звався Симоном. Спаситель не відразу покликав його в ученики. Лише коли Петро укріпився у вірі, Ісус Христос став брати його із собою.

Святий Петро був єдиним з учнів, що міг ходити про морській гладі. Він також один з усіх говорив про Христа як Сина Бога Живого. Петро тричі відрікся від Спасителя, але слізно в цьому розкаявся. І він першим з апостолів побачив Христа Воскреслого. Проповідь апостола Петра була настільки сильною, що хрестилися тисячі!

Саме його Ісус Христос благословив на створення Церкви. І він зі словом Божим пішов у Рим. Там навернув у християнство тисячі людей, за що за наказом імператора Нерона в 67 році був розіп’ятий. Вважаючи, що недостойний померти, як Христос, апостол Петро попросив, щоби його розіп’яли… головою вниз.

Павло своїми ранами зцілював від бісів

Святий апостол Павло до свого апостольського служіння називався Савлом і належав до секти фарисеїв. Він ненавидів християн. Та одного разу його осіяло божественне світло й почувся голос: «Савле, чому ти гониш Мене?» І той осліп. Коли йому відкрилися очі, прийняв хрещення з ім’ям Павло. І з того часу він почав проповідувати про Сина Божого.

Як і Петро, після смерті Христа Павло пішов до Риму. Там написав 14 послань до різних народів і був страчений – апостолу відрубали голову. Коли вона  впала, тричі вдарилась об землю – й звідти вдарили три фонтани.

Базиліка Святого Павла

Святий Павло був основоположником целібату. Він першим став вистригати собі волосся на тім’ї (що зараз роблять католицькі священики). Також цей святий – перший стигматик християнської церкви. Він носив рани Христа, і від поясів, якими їх обмотував, люди зцілювалися від бісів.

Святкуючи 12 липня, церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла.

Найбільший собор будували 120 років двадцять пап

Вшановувати цих святих перші християни почали відразу після їхніх страт. Спочатку апостоли були поховані разом, пізніше, у ІІІ столітті, за правління царя Костянтина, який проголосив християнство «рівною релігією з-поміж інших», почали будуватись окремі базиліки в їхню честь.

Сьогодні собор Святого Петра у Ватикані є найбільшою християнською церквою у світі. Він також входить у десятку найвищих храмів та є однією із чотирьох патріарших базилік Риму! Баня собору – чи не найголовніший символ вічного міста. Та перша базиліка не була такою помпезною. Її звели за правління імператора Костянтина Великого на місці садів цирку Нерона, де розіп’яли та поховали апостола Петра. Невдовзі тут почали проходити папські коронації. Пізніше вона була зруйнована, відбудовувалася, та сучасного вигляду набула в часи Середньовіччя.

Зведення собору тривало 120 років – його курували двадцять пап! Перший камінь закладено 1506 року. У роботах брав участь Рафаель, а Мікеланджело присвятив собору останні 17 років свого життя. Інший архітектор, Берніні, – автор колонади, зведеної навколо собору як підтвердження того, що церква символічно, наче руками, обіймає весь світ. А ще йому належить унікальна скульптура на папському балдахіні у храмі, яка зображує Мадонну з маленьким Христом на руках. Так він помстився Папі. Виявляється, позашлюбного сина архітектору народила сестра тодішнього понтифіка, і той їх розлучив.

Вся базиліка Святого Петра викладена з мозаїки. Там лише один образ, написаний олією. У соборі є 164 поховання римських пап і, звісно, могила святого апостола Петра, на якій вирізьблені подяки за зцілення.

Собор Святого Петра у Ватикані

На фасаді собору розміщено дев’ять лоджій. Центральна називається «Лоджією Благословення» – з неї Папа Римський звертається із благословенням до всіх християн на Різдво, Великдень і в день пам’яті святих Петра та Павла, а також виходить до людей двічі на тиждень – у середу та неділю.

За одну подорож – відпущення всіх гріхів

Базиліка Святого Павла за мурами – теж одна з чотирьох патріарших базилік Риму. Вона розташована за античним муром, який зберігся до сьогодні. Первісний храм над гробом апостола Павла збудували теж за часів імператора Костянтина. Це єдина антична церква, яка гарно збереглась аж до 1823 року. Однак тоді дуже постраждала під час пожежі. При відновленні базиліки використали частини попередньої будови. Тут у мозаїці викладені портрети усіх 285 пап в історії католицької церкви. Зокрема, нинішнього понтифіка Франциска – його єдиний портрет підсвічується. Поряд – порожні «віконечка» для майбутніх глав католицької церкви. Італійці впевнені: коли останнє заповниться, і настане кінець світу…

Петро прийшов у Рим утверджувати братів у вірі. Павло був апостолом народів. Вони мали свої спільноти, однак завжди співпрацювали. Кажуть, якщо відвідати базиліки в їхню честь у Римі, а також ще дві патріарші – базиліку Святого Івана в Латерано та базиліку Санта-Марія-Маджоре – й посповідатися в одній з них, то можна отримати відпущення всіх гріхів!

Наталія КРАВЧУК, Луцьк – Рим – Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися