З Польщі до Таджикистану – велосипедом
Волинь

З Польщі до Таджикистану – велосипедом

22 липня 2017, 14:09
0
0
Сподобалось?
0

Цього юнака у повному спорядженні на спортивному велосипеді обігнали на виїзді з Ковеля. Думали розпитати, куди вирушив українець. А виявилося, що здибалися з польським парубком Зимовітом, який мешкає аж у Гданську і щоліта мандрує різними країнами.

23-літній Зимовіт навчається на інженера, але поки канікули, то спакував рюкзаки – і в дорогу. Розповідає, що в Україні часто буває, об’їздив усі Карпати. А минулого року разом із товаришем подалися автостопом навколо Чорного моря. Це йому не вельми сподобалося, бо багато часу витрачали на зупинку попуток. Тож, вернувшись додому, окрім навчання, підробляв ремонтом різної техніки і збирав гроші на хороший спортивний велосипед. Разом із двоколісним другом уже подолали понад тисячу кілометрів.

– У день стараюся проїхати сто кілометрів, – розповідає хлопець. – На ночівлю зупиняюся в лісі чи у полі. Маю намет, спальник. Запаси харчів узяв з Польщі. Зокрема, м’ясні та рибні консерви. Заходжу й в українські магазини. Правда, ціни у вас високі, а товар може бути несвіжий.

Хлопець розказує, що часто люди запрошують його в домівки, розпитують, чи не страшно отак самому їздити. Зимовіт лише усміхається і додає, що, дякувати Богу, нічого поганого з ним не траплялося. Хоча батьки дуже хвилюються, знаючи про маршрут сина, який простягається на тисячі кілометрів. А він і справді екстремальний. У червні, коли ми зустріли Зимовіта, він крутив педалі аж до Одеси. Звідти планував поромом дістатися Грузії. Потім – ровером до Азербайджану, переплисти Каспійське море до Туркменістану, а там – Узбекистан і Таджикистан. Метою поїздки хлопця є Памірське шосе, видовбане у горах. Воно вважається найвищою дорогою світу, бо пролягає на висоті майже п’ять тисяч метрів! Незважаючи на те, що це шосе, траса рідко ремонтується і більше ґрунтова, ніж асфальтована, а в деяких місцях ще й сильно пошкоджена через землетруси, обвали. Хоча, яка вона не є, це єдиний шлях постачання продукції до Гірського Бадахшану. А ще це місце, як заявив польський співрозмовник, – «рай для велосипедистів». Туди їдуть з усього світу, щоб помилуватися незвичайною красою та випробувати своїх двоколісних коней. Хоче там побувати і він. Якщо все складеться благополучно, то у вересні планує повернутися до Польщі, щоб продовжити навчання. Зважаючи на далеку відстань, плани має справді грандіозні. Тож хочеться побажати цьому сміливцю удачі та щасливої дороги.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися