Село, в якому не торгують самогоном
Волинь

Село, в якому не торгують самогоном

24 липня 2017, 14:19
0
1
Сподобалось?
1

Одне з найбільших волинських сіл – Смідин Старовижівського району – наполегливо взялося за створення об’єднаної громади. Особливістю такої кампанії є те, що нова територіальна одиниця має бути безалкогольною, – так вирішили активісти. На користь того, що це дійсно можливо, свідчить приклад села Лісняки, що належить нині до Смідинської сільської ради.

Тут упродовж останніх років не продають самогону, притому що практично в кожному українському населеному пункті знайдуться кілька точок, де спиртне можна придбати в роздріб і гуртом.

– Власне, все почалося з того, що в 2008 році у селі, де налічуються 56 дворів, сталася страшна трагедія, яка призвела до загибелі хлопця, – розповідає жителька Лісняків Лариса Ковальчук. – Захмелілі молодики побили Руслана так, що лікарі не змогли врятувати йому життя.

Винуватці покарані. Але ж сина батькам не повернеш. Згодом у сім’ях, де торгували оковитою домашнього виробництва, а їх було три-чотири, почали хворіти і дорослі, і діти, траплялися всілякі інші негаразди. А в цей час сільські жінки – матері, дружини – теж не мовчали, скандалили з любителями нелегальних заробітків, серед яких – цілком пристойні люди, не якісь там випиваки. Щоправда, до міліції не доходило.

– Втім люди наче прозріли, зрозумівши, що самогон – це шлях у нікуди, – каже Лариса Федорівна. – Щось у їхній свідомості переінакшилося. Чимала заслуга в цьому й настоятеля місцевого храму протоієрея Петра Романчука, який не раз у своїх проповідях доносив парафіянам, який гріх вони чинять, продаючи алкоголь або безмірно його вживаючи. З того часу життя в селі змінилося. Та й магазину в нас немає, де можна було б придбати алкоголь.

Казати, що лісняківці взагалі не пробують спиртного, було б неправдою. Гуляють же в селі й дні народження, й хрестини, й весілля, але робиться це пристойно. Якщо ж комусь заманеться, хоч кров з носа, придбати пляшку самогону, крутять велосипедом у сусідню Нову Вижву або Смідин, куди більше п’яти кілометрів. Там торгівці таким крамом ще не перевелися. Що змусить їх кинути це ганебне ремесло – не відомо, але українцям уже давно пора зрозуміти, що потьмареним від алкоголю розумом сильної держави не збудуєш.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися