Відкрили ще одну біотехнологічну лабораторію
Волинь

Відкрили ще одну біотехнологічну лабораторію

3 серпня 2017, 16:42
0
0
Сподобалось?
0

Нині на Волині функціонує три біотехнологічні лабораторії, які виробляють чи планують виробляти оздоровлений посадковий матеріал ягідних і декоративних культур, картоплі. Заві­дувач кафедри лісового і садово-паркового господарства, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Михайло Шевчук ініціював у Луцьку відкриття ще однієї такої установи. Кілька років біотехнологічна лабораторія займалася виробництвом оздоровленої від вірусних хвороб картоплі. На жаль, через відсутність фінансування вона перестала виробляти пробіркові рослини та перейшла на вирощування оздоровленого матеріалу ягідних культур. Адже, як доводять експерти, нині економічно вигідніше займатись ягідництвом, ніж картоплярством чи зерновими.

Спілкуючись із запрошеними, Михайло Йосипович наголосив на важливості цієї науково-дослідної установи.

– Це не проста справа: взяти з рослини одну клітинку, ввести її в поживне середовище і розмножити й адаптувати до ґрунту. Нам це вдалося, – зазначає професор. – Нині ми маємо 17 сортів лохини, вводяться ще перспективні сорти, які мають популярність. Шість сортів жимолості, два – суниці й ожини. Працюємо над уведенням на ринок фундука й інших декоративних рослин.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко відзначив нелегку працю Михайла Шевчука та його підлеглих. А лучанка Антоніна Юхимчук, котра є співвласником фірми, яка починає вирощувати лохину в Шацькому ра­йоні, зазначила, що вже планують придбати у згаданій лабораторії саджанці цих ягід. Тож непроста справа, започаткована науковцем, уже зацікавила підприємців, які планують виходити на європейські ринки.

Руслана ТАТАРИН  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися