Сосни вмирають стоячи
Волинь

Сосни вмирають стоячи

17 серпня 2017, 17:50
0
0
Сподобалось?
0

На Волині дерева всихають на тисячах гектарів

Останнім часом у волинському лісі часто можна помітити картинку – серед зелених пишних ростуть сосни із жовтою засохлою хвоєю. Явище це далеко не поодиноке. Чому сосни рижіють? Розпитали лісничого Скулинського лісництва державного підприємства «Ковельський лісгосп» Леоніда Лисюка.

– Сосни вражає верхівковий короїд. Це справжня біда, – зазначив Леонід Миколайович. – На одному дереві можуть бути тисячі комах. Вони атакують сосну зверху, влазять у гіллячки, стовбур. Дерево не має сили з ними змагатися, починає хворіти і жовтіти. Коли вб’ють одну сосну, перелітають на іншу. Найбільше потерпають штучно насаджені ліси. Більше того, ми спостерігаємо мутацію комахи: раніше верхівковий короїд давав потомство і помирав. Сьогодні бачимо, що «батьки» не вмирають, а перелітають на інше дерево і там відкладають яйця. Останнім часом науковці помітили, що, крім верхівкового короїда, нижче дерево їсть соснова златка, а знизу завівся шестизубий короїд. Це страхіття. Ми втрачаємо ліси. У нашому лісництві ситуація ще більш-менш нормальна. Найбільша територія, яка уражена паразитами, – 30 соток. А є лісництва, де ліс хворіє гектарами.    

Досвідчений лісівник каже, що востаннє така епідемія спосте­рігалася на початку ХХ століття. Сьогодні вона поширилася на ліси заходу і півночі України, півдня Білорусі та сходу Польщі. Все тому, що останніми роками склалася дуже сприятлива погода для їх розмноження. З паразитами можна боротися лише одним методом – вирубкою. Але тут виникають проблеми.

– Мій колега з Польщі розповідав, що у них між виявленням хворого дерева і його рубкою проходить три дні, – каже Леонід Лисюк. – У Білорусі працівники всіх лісництв працюють над вирубкою хворого лісу одночасно, і думаю, що із цим вони вже впорались. У нас же передбачена ціла процедура погодження, починаючи від місцевої влади і до обласного держуправління екології. Вони мають право розглядати питання до місяця. В результаті ми втрачаємо дорогоцінний час – і комахи продовжують пожирати ліс. 

Треба сказати, що державні ліси втрачають не тільки дерева, а й великі гроші. Адже один куб здорової сосни сьогодні вартує 1200 – 1300 гривень. Уражений же ліс купують по 350 – 450 гривень за кубометр, а населенню на дрова взагалі продають по 180 гривень.

За офіційними даними Державного агентства лісових ресурсів, тільки за перше півріччя цього року на Волині всохло майже 37 тисяч гектарів сосен. Загалом в Україні ця цифра становить 142 тисячі гектарів.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися