Місцева дослідниця історії Галина ПАСІЧНИК
Волинь

Волинське село відсвяткувало 920 років

18 серпня 2017, 09:55
0
0
Сподобалось?
0

Перша згадка про Перемиль Горохівського району – в Іпатіївському літописі 1097 року. Тоді це було одне з найбільших міст-фортець Київської Русі. Його жителям князь Володимир подарував один із двох образів Матері Божої, написаних  євангелістом Лукою, які привіз із Константинополя.

– У 1223-му князь Данило Галицький переніс чудотворний образ Божої Матері у білокам’яний собор у Холмі, – розповідає місцева дос­лідниця історії Галина Пасічник. І коли у 1241 році Батиєва орда дійшла до Волині, вони спустошили і розорили всі міста. Не могли взяти тільки Холм. Захисники міста під час облоги поставили ікону на фортечному мурі лицем до ворога. В очах монголів місто ставало все вищим, і вони відступили. Можливо, якби князь Данило не вивіз образ із Перемиля, то Матінка Божа оберегла б наше місто.

Перемиль з тих часів відродити минулу славу так і не зміг. Хоч у 1420 році князь Вітовт надав йому магдебурзьке право, князь Іван Вишневецький збудував замок. Поступово місто перетворилось у село.      

Сьогодні тут проживає тисяча людей. Але всі вони надзвичайно люблять і гордяться своїм селом. Це було видно минулої неділі, коли всі дружно вийшли святкувати день його народження.

Сільський голова Надія Маселко знайшла теплі слова для земляків. Багато отримало цього дня нагороди. Серед них і найстаріша мешканка – 97-річна Марія Антонівна Мартинюк, подружжя Корінецьких Ничипора Пилиповича і Ніни Яківни. Вони 66 років живуть душа в душу, трьох синів виростили.

Громаді села навіть сьогодні є чим гордитися. За рахунок сільського бюджету освітлені вулиці, поремонтовані дороги. Тож відзначали День села з гарним настроєм.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися