Англійську малину вирощують на Поліссі
Волинь

Англійську малину вирощують на Поліссі

5 вересня 2017, 10:35
0
0
Сподобалось?
0

Дмитро Хом’як та Віктор Панасюк зі Смідина, що в Старовижівському районі на Волині, змалечку бачили, як важко працюють їхні батьки, вирощуючи картоплю, моркву, буряк і маючи мінімальний зиск. Проте згодом, працюючи за кордоном, перейняли досвід польських колег і  зароблені кошти вклали у вирощування малини.

– Вибір впав на ремонтантний (такий, що багаторазово плодоносить упродовж одного вегетаційного періоду) ранній англійський сорт Джоан Джей, – розповідає Дмитро Хом’як. – Він високоврожайний, середня вага ягоди у період активного плодоношення сягає 6 грамів. Тому при правильному догляді вдається збирати по 16–19 тонн малини з гектара. Стебла цих ягід без колючок, не потребують підв’язки, як опора їй добре підходить шпалера із оцинкованого дроту. Висота кущів  може сягати 50 сантиметрів. Родить культура до десяти років.

Плоди малини Джоан Джей дуже солодкі, добре транспортуються. Рослина не боїться засухи та морозостійка, плодоносить з кінця липня до середини вересня і до заморозків, любить добре освітлені місця, дуже гарно розростається.

Цьогоріч Дмитро та Віктор збиратимуть малину з площі майже 5 гектарів, ще на стількох же висадили нові саджанці, урожай з яких достигатиме вже в наступному році. Успішно здійснюють крапельне зрошування, рихлення та мульчування, міжряддя засіяли грястицею, тому бур’яни там практично не проростають.

– Сподіваємось, що у нас не буде проблем і зі збутом ягоди, – говорить Дмитро Хом’як. – Втім малину плануємо реалізовувати в замороженому вигляді, а це вже зовсім інша ціна, ніж на свіжу продукцію, тому, відповідно, більшим має бути й прибуток від господарювання.

Наталія ЛЕГКА, Волинська область

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися