Михайло ШЕВЧУК
Волинь

Правильно зберігаємо картоплю

9 вересня 2017, 14:04
0
0
Сподобалось?
0

У розпалі сезон збирання картоплі. За прогнозом фахівців, її врожай у поточному році на третину вищий від минулорічного.

Щоб подбати про якісне зберігання картоплі, потрібно дотримуватися оптимальних строків збирання. Пильнувати, щоб шкірка не лущилася, уникати механічних пошкоджень. Господарям варто знати, якщо погано відрегульовані робочі органи копачок або комбайнів,  10–15 відсотків картоплі травмується, що і є основною причиною поганого зберігання через ураження хворобами.

Не варто тягнути зі збиранням, коли температура повітря буде нижчою за 8–100С.

Якісне збирання картоплі і підготовка до закладки на зимівлю допоможуть уникнути швидкого проростання в льосі. Важливо дотримуватися післязбирального лікувального періоду, який повинен тривати щонайменше два тижні. За цей час на пошкоджених та інфікованих бульбах проявляються бактеріальні і грибкові хвороби, які і стають джерелом масового їх загнивання протягом зимового періоду. Саме лікувальний період є основним заходом їх якісного зберігання. Завдяки перебиранню і сортуванню відсоток механічно пошкоджених і уражених хворобами бульб можна звести до мінімуму.                                                                                          

В індивідуальному секторі значна частина продукції зберігається в кагатах, розміщених на постійних майданчиках з вентиляцією, у льохах та гаражах. Загальною вимогою при такому зберіганні є закладання на зберігання добре просушених бульб. Особливої уваги потребує зберігання насіннєвої картоплі. Найкраще її тримати в контейнерах, ящиках, засіках, які забезпечують високу лежкість. Оптимальна температура для зберігання ранньостиглих сортів – 1,0–1,50 С, середньоранніх – 1,5–2,50С, середньостиглих – 2–40С, пізньостиглих – 5–60С, при вологості повітря 90–95 відсотків. Зростання температури в цей період до 7–80С призводить до підвищення вологості всередині сховища, прискорює проростання бульб та розвиток хвороб, підвищує витрати на додаткове перебирання. Тож варто дотримуватися наведених вище простих правил – і ви збережете якісний посадковий матеріал до весни.

Михайло ШЕВЧУК,

завідувач кафедри лісового і садово-паркового господарства СНУ імені Лесі Українки


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися