У бізнес дорогу прокладе… центр зайнятості
Волинь

У бізнес дорогу прокладе… центр зайнятості

11 вересня 2017, 14:15
0
0
Сподобалось?
0

Як свідчить статистика, економіку розвинутих країн творять не великі корпорації, а малий бізнес. Але от біда – українці поки не звикли до самозайнятості, боячись провалу в бізнесі.

На Волині одним з найуспішніших бізнес-інкубаторів є обласний центр зайнятості, який намагається переломити стереотипи у мисленні людей.

– Найскладніша і найважливіша частка нашої роботи – віднайти у людині задатки до підприємницької діяльності. Важко переконати людей, що власна справа – це не страшно і перспективно, – розповідає керівник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Як свідчить статистика, лише з початку цього року в області у семінарах з орієнтації на самозайнятість узяли 3300 безробітних і тільки 65 з них погодилися спробувати себе у бізнесі. Для людей, які наважилися змінити своє життя, у центрі зайнятості забезпечено партнерський супровід. Це різного роду навчальні програми, підготовка якісного бізнес-плану, консультації щодо реєстрації та дозвільних процедур, виплата одноразової матеріальної допомоги по безробіттю – в середньому по області вона становить трохи більше 17 тисяч гривень. Як каже Роман Романюк, це невелика сума, однак, отримавши її, людина відчуває відповідальність, яка допомагає їй не відступати перед труднощами. Нині Волинський обласний центр зайнятості активно займається створенням мережі центрів розвитку підприємництва. Їх уже відкрили у Луцьку, Нововолинську та Ковелі. У центрах готові допомагати як тим, хто хоче розпочати власну справу, так і діючим підприємцям, котрі відчули складнощі з веденням бізнесу. Інформаційні, консультативні та навчальні послуги від державної служби зайнятості абсолютно безкоштовні.

Лучанка Наталія Демченко нині власник студії зліпків та скульптурних копій. Як каже сама, вона фіксує важливі миті щастя людей. Виготовляє картини зі скульптурними відбитками ніжок та ручок малят і навіть вагітних животиків майбутніх мам. Ідею для бізнесу випадково знайшла в Інтернеті, шукаючи оригінальний подарунок для друга своєї дитини. Втілити ідею змогла за підтримки Луцького міського центру зайнятості, а перші матеріали придбала за одноразову допомогу для безробітних.

Надзвичайно активно перековують безробітних у підприємців на Ківерцівщині. В райцентрі є навіть окремий невеличкий ринок, який «організував» місцевий центр зайнятості. Тут відкрив свій перший кабінет ветеринар Сергій Марчук. Фахівець із досвідом багато відпрацювував за спеціальністю за кордоном, а от коли спробував знайти достойну роботу вдома, виникли проблеми. Чоловіка на започаткування власної справи зорієнтував директор районного центру зайнятості Микола Музичук. Сергій Марчук пройшов спеціальне навчання у Рівному, на одноразову допомогу по безробіттю придбав набір препаратів та велосипед, на якому їздив селами та лікував тварин. Нині чоловік, окрім кабінету в Ківерцях, має клініку «Айболіт» у Луцьку та вже сам став роботодавцем.

Усе ж на Волині залишається найактуальнішим агробізнес. При обласній службі зайнятості діє програма «Зимова агрошкола». За дев’ять сезонів власну справу започаткували дві тисячі її слухачів.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися