Волинь хоче переламати сумну статистику в кардіології
Волинь

Волинь хоче переламати сумну статистику в кардіології

10 жовтня 2017, 18:19
0
0
Сподобалось?
0

Уже два роки в Україні за підтримки Світового банку реалізується проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Серед інших областей у ньому бере участь і Волинь із субпроектом «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» із фінансуванням в обсязі 30 мільйонів доларів. Деякі регіони зійшли з дистанції, а Волинь продовжує впевнено впроваджувати нові стандарти у кардіології. Проблему в області виокремили для участі у проекті не даремно. Адже, за статистикою, саме на хвороби серцево-судинної системи на Волині та в державі в цілому припадає 67 відсотків смертей.

Як зазначає начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, за два роки виконано багато такої роботи, яку не видно.

– Більшість речей, які ми планували, зараз уже дають результати. Це у першу чергу розробка маршрутів хворих, госпіталізація пацієнтів з гострим коронарним синдромом. Нині на Волині шістдесяти відсоткам пацієнтів з інфарктом міокарда відкривається судина і ставиться стент. П’ять років тому такі операції проводилися для 20 пацієнтів на рік, а нині таку допомогу отримують 300 хворих. У майбутньому плануємо, аби всі, хто потребує стентування, отримували його безкоштовно, – розповідає Ігор Ващенюк.

Нині ж Волинь від організаційних питань переходить до практичної реалізації проекту. Всі лікарські амбулаторії області одержали комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення для ведення електронних історій хвороб пацієнтів із проблемами серцево-судинної системи. Також відбувся тендер щодо закупівлі устаткування для всіх діючих амбулаторій. Тут варто зауважити, що на початку проекту передбачалося закуповувати обладнання лише кардіологічного напрямку, однак волинянам вдалося переконати і керівництво Світового банку, і Міністерство охорони здоров’я внести корективи у цей план. Тож вирішено, що у рамках програми кожна амбулаторія отримає повний стандартний набір обладнання – від фонендоскопа до хімічного аналізатора.

За словами консультанта проекту з координації у регіонах Марія Адамчук, у рамках реалізації волинського субпроекту вже підписано 26 контрактів сумарною вартістю понад два мільйони доларів. Нині на погодженні у Світовому банку або проходять процедуру оцінки ще п’ять контрактів. Їх загальна вартість сягне 12 мільйонів доларів. Тут ідеться про закупівлю серйозного обладнання. Зокрема, за словами Ігоря Ващенюка, у Ковелі планують створити ангіографічний центр. Також нарешті вдалося зрушити питання щодо реконструкції приміщень під амбулаторії. Відбулися тендери, на виконання яких почнуться роботи на 31 об’єкті. А загалом у рамках реалізації проекту заплановано реконструювати або капітально відремонтувати 86 лікарських амбулаторій.

Проте, яке б обладнання не було, воно не варте нічого, якщо не вміти його використовувати. Нині знання у галузі швидко змінюються, з’являється щось більш сучасне й ефективне. Тому одне з ключових завдань проекту – підвищення кваліфікації медперсоналу. Уже більше половини сімейних лікарів Волині пройшли навчання у рамках проекту Світового банку. Минулого тижня на Волині відбулася науково-практична конференція «Сучасні підходи до діагностики та лікування серцево-судинних захворювань» на базі санаторію матері і дитини «Пролісок». Участь у ній узяли приблизно 200 лікарів з усієї Волині. З практичними вузькогалузевими доповідями виступали місцеві, львівські та столичні фахівці.

– Якщо говорити про проект Світового банку, то велику частку в ньому посідає саме освіта, і не тільки лікарів, а й медсестер. Після навчальних семінарів ми проводимо їх анкетування, щоб звірити їхні знання і побачити, на що наступного разу звернути увагу. Все у комплексі: обладнання, знання та серйозне ставлення до проблеми у державі – покращить надання допомоги нашим пацієнтам, – каже професор, доктор наук, керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися