Зі старого «Москвича» зробив тракторець
Волинь

Зі старого «Москвича» зробив тракторець

13 жовтня 2017, 10:40
0
0
Сподобалось?
0

Івана Веремчука із села Конопелька Ківерцівського району знають по всій окрузі, бо вміє дати друге життя різній техніці. Хоч не має спеціальної освіти, в молодості багато займався самоосвітою, передплачував та по кілька разів перечитував журнал «Моделіст-конструктор». У його господарстві багато зроблено власними руками. Нині дуже виручає тракторець, якого зробив зі старого «Москвича».

– Ой, та зараз я вже нічого не хочу робити: голова не та, – відмахується від моїх запитань 67-літній Іван Олексійович. – А замолоду любив з технікою чудити. Найперше склав саморобного тракторця-ЗІДика з об’ємом двигуна 4,5. Але тоді не можна було мати вдома саморобної техніки на чотирьох колесах. Прийшли з міліції хлопці, мовляв, або розбирай, або конфісковуємо його. Почав сваритися з ними. А потім написав у Москву в редакцію журналу «Моделіст-конструктор» лист із запитанням, чи є такий закон, щоб саморобний трактор забирати. Мені надіслали відповідь, що «дозволено у господарстві тримати лише техніку на двох колесах». У той час у райвідділі робили ремонт і в них мотор заклинило у бетонозмішувачі. Покликав начальник мене і просить: «О, ти велика людина, раз до Москви дійшов. Але як поладиш бетономішалку, забудемо про твій тракторець». Звичайно, я все зробив. З того й почалося. Всім помагав.

Дядько Іван здобув спе­ціальність токаря, тож без проблем міг виточити будь-яку деталь. Працював у колгоспі трактористом, був паличкою-виручалочкою для колег – що не міг зробити дипломований механік, то робив Іван.

За своє життя чоловік склав кілька тракторців для себе. А виходило так, що хтось почує про них і просить продати. Є його саморобні залізні коні у кількох людей. Також на замовлення для двох організацій виготовив станки для столярних робіт. Чоловік уже давно на пенсії, а сидіти без діла таки не може – крутиться, майструє. Придбав старенького «Москвича», щоб дістатися райцентру у справах, а він виявився прогнилим. Спочатку думав назад віддати, а жінка порадила: «Може, з нього тракторця склепаєш?».

– Ось моя техніка, – показує, розкриваючи брезент. – Мотор від «Москвича», рульова колонка і колеса теж. Причеп сам зробив. А найголовніше, що на все є документи, бо зcfvjhj,ybq nhfrnjhараз без цього ніяк. Цим тракторцем і дров з лісу можу привезти, і картоплю з городу забрати.

Іван Олексійович разом з дружиною виховали п’ятеро дітей. З них троє хлопців, але ніхто із синів не перейняв батькову любов до техніки. Тож, можливо, комусь із одинадцяти внуків передасться дідів талант.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися