Тарас КМІН біля молоденької яблуньки
Волинь

Вирощує 120 сортів яблунь і радить, як зберігати плоди

31 жовтня 2017, 17:28
0
3
Сподобалось?
3

Нині багато молодих людей у пошуках кращого життя та високих зарплат виїжджає за кордон. А житель села Новий Двір Турійського району Тарас Кмін налаштований по-іншому. Він патріот і хоче жити й працювати в Україні. Разом з дружиною купили стареньку хатину в селі, заклали молоденький сад, ягідники. Помаленьку господарюють, розвиваються.

Оселю молодого садівника легко впізнати серед інших, адже біля неї виструнчилися рядочки малини, смородини, різноманітних саджанців. За спеціальністю 29-літній Тарас – майстер художньої різьби по дереву. Все вміє зробити своїми руками: оригінальну бесідку, декоративні підставки для вазонів. А ще лежить у нього душа до плодових дерев та ягід. Майже рік, разом з групою таких же садівників-любителів, вивчав досвід польських фермерів. Вони показували, як обробляють поля, як готують саджанці для висадження, як доглядають за ними. Перейняв багато корисного, а ще познайомився з цікавими людьми, які згодом допомагали порадами.

– Починав з кількох саджанців, – розповідає Тарас. – Щось вдалося, щось ні. Вчився, як то кажуть, на своїх помилках. Багато людей навесні купує саджанці яблунь, вишень і чомусь не звертає уваги на рекомендації про те, що найкращим часом для висаджування дерев є осінь! Саме зараз рослина перестає розвиватись, а бруньки повністю дозріли. Середина чи кінець жовтня – ось час для саджанців. За зимівлю корінь дерева встигає зміцніти та прижитися. Звичайно, можна садити й навесні, але це відтягує початок плодоношення. Людям, які купують у мене саджанці, розповідаю, як за ними доглядати. Зараз маю до 120 сортів яблунь, 20 – абрикоса й персика, 15 – черешні, 8 – вишні, 15 – сливи. Розводимо малину, смородину, ожину.

А ще чоловік зробив теплицю, де вирощує саджанці шести сортів фундука. Батьківщина цього горіха – Туреччина, тож, щоб він добре прижився у наших краях, потрібно дотримуватися спеціальних умов. Саме тому в теплиці Тарас сам змайстрував туманну установку, яку побачив за кордоном. Її робота полягає в тому, щоб через певний період виробляти туман, який зволожує фундук, адже це для нього дуже важливе у період вкорінення. Маленькі пагінці ростуть у спеціальних ємкостях, а коли утвориться коренева система їх можна висаджувати у відкритий ґрунт.

Зараз у чоловіка на часі заготівля яблук на зиму.

– Популярні новозеландські сорти – «Гала Маст» і «Галавінус», а також «Пінова», «Лігол», «Хоней Крісп», «Богемія». Зрозуміло, що всіх сортів не можна перелічити і це маленька частинка того, що росте в моєму саду, – розповідає Тарас. – Щоб яблука довше зберігалися, потрібно акуратно зрвати плоди, щоб не билися, не було вм’ятин. Зберігаються вони у льосі при температурі 5-10 градусів. При можливості на дно ящика можна покласти солому чи тирсу. Вони поглинають вологу. Дуже важливо проводити своєрідну ревізію, тобто через деякий час відбирати яблука, які надгнили, щоб не заражали інших.

– У Польщі у період достигання кілька разів кроплять яблуні, щоб покращити зберігання плодів. Ми цього не робимо, бо вирощуємо екологічно чисту продукцію, – зазначає Тарас.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися