Віктор КОШКАРЯН мріє скоріше завершити ремонт і повернути сина
Волинь

Маленького сина і молодих батьків розлучив ремонт

10 листопада 2017, 11:46
0
0
Сподобалось?
0

21-річний Віктор Кошкарян та 22-річна Ольга Міщук з Луцька стали подружжям три роки тому. У них народився Максимко. Але з травня цього року їхній дворічний хлопчик перебуває у Луцькому будинку дитини. Не з вини батьків, а через ситуацію, у якій вони опинилися. Молода сім’я поки не може забезпечити гідних умов проживання для свого хлопчика – потрібен ремонт у їхньому старенькому будинку. Тільки тоді вони зможуть повернути собі дитину.

Як розповів начальник служби у справах дітей Луцької міської ради Федір Шульган, вони обоє з неблагополучних сімей. Ольга, хоч і було їй це важко, відверто розповіла, що мама пила та змінювала чоловіків, різала вени собі та завдавала рани Олі, бабці! Жінку позбавили батьківських прав, батько покинув сім’ю. Справжнього дитинства та любові від рідних Оля не пам’ятає, добре відгукується лише про тітку.

– Батькова сестра мене дуже любила. Вона мене у школу водила і забирала, могла мені щось купити, – каже Ольга.

Довелося їй пожити і у дитбудинку. Таке дитинство не минулося даремно. Ольга – інвалід третьої групи, має нервові розлади.

Вікторове життя було не набагато легшим. Батько помер, коли хлопцеві було 12 років. Жив з мамою, яка зловживала алкоголем. У хаті були скандали, бійки. Бабуся не могла прогодувати онука, тож інколи доводилося жебрати. Хлопця забрали в інтернат, потім у навчально-реабілітаційний центр.

Познайомилися Віктор і Ольга у барі. Хлопець запросив дівчину потанцювати. Цей момент Ольга добре пам’ятає.

– Ми потанцювали, і мене хотів запросити інший. Але я показала на Вітю: «Не піду, ось мій чоловік». Вітю це здивувало, але він не розізлився, провів мене додому – і ми стали зустрічатися, – розповідає Ольга.

Хоча закохані й мріяли про власних дітей, розписалися, звістка про вагітність Олі була для них несподіванкою. Та все ж вирішили народжувати. Частину старенької хати їм виділила бабуся Віктора, але тоді не дозволила робити ремонт, якого дуже потребує оселя. Тож молода сім’я стала знімати квартиру, але оплачувати її з тимчасових заробітків Віктора, якими він перебивається з 16 років, змогли недовго. Знову довелося повертатися у стару аварійну хату. Навесні цього року сюди прийшли представники соціальних служб і прийняли рішення – тут не може проживати маленька дитина, адже відсутнє повноцінне опалення. Молодим батькам запропонували на півроку віддати дитину у притулок, аби вони мали змогу зробити у своєму помешканні ремонт. Спершу ця пропозиція шокувала Віктора та Ольгу, які знають, що таке життя без батьківської ласки, тож відмовилися. Але згодом змушені були передумати. Близько місяця вони шукали можливості, аби уникнути розлуки з Максимком, аж поки написали заяву, у якій добровільно погодилися передати хлопчика у дитбудинок на півроку. Увесь цей час і тато, і мама, і бабуся старанно відвідували Максимчика у будинку дитини та інфекційній лікарні, куди він потрапив наприкінці жовтня. От тільки півроку уже минуло, а повертатися хлопчику все ще нікуди. Як каже Федір Шульган, підстав для позбавлення батьківських прав у цьому випадку немає, адже Віктор та Ольга люблять дитину, цікавляться нею. Але перебування Максима Міщука у дитбудинку можуть продовжити ще мінімум на місяць-два або й довше, аж поки не будуть створені нормальні умови для його проживання. 

Оскільки і Віктор, і Ольга з неблагополучних сімей, розраховувати на чиюсь підтримку їм не доводиться. Хлопець самотужки облагороджує житло. Вже є косметичний ремонт у першій кімнаті. Але молодій сім’ї потрібна допомога. Можливо, матеріалами чи й робочими руками, щоб якнайшвидше об’єднати родину. Віктор і Ольга багато чого уже бачили, окрім справжнього щастя. Їхнє доросле життя також почалося з величезних випробувань. Але, опинившись у скрутних умовах, вони не відмовляються від своєї дитини, хоча нині такі випадки в Україні непоодинокі. Хочуть, аби цей жах закінчився. Можливо, не все роблять правильно, у чомусь помиляються, та й не дуже є у кого спитати доброї поради. Але право на щастя вони таки мають. У «Фейсбуку» волонтери створили групу для підтримки родини.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, м. Луцьк

Фото Олени ЛІВІЦЬКОЇ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися