Ольга ГАЙДУЧИК
Волинь

Вироби поліської ткалі є у Ющенка та багатьох знаменитостей

13 листопада 2017, 12:41
0
0
Сподобалось?
0

Ольга Гайдучик з Велимча Ратнівського району – знана ткаля на Волині. Вона є  членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України,  заслуженим майстром народної творчості.  Її унікальні полотняні вироби створені на старовинному ткацькому верстаті, на якому ще ткала полотно її бабуся.

– А все починалося з маминої та бабусиної науки, – згадує Ольга Павлівна. – Мені настільки сподобалося ткати, що не відчувала втоми, а лише насолоду від того, як народжувалися нові полотна, створені моїми руками. Коли вичитала в одній із волинських газет оголошення, що магазин образотворчого мистецтва приймає для продажу старовинний український одяг, взялася за його виготовлення.

Ткацький верстат у неї встановлений у хаті вже довгі роки, і не лише на зимові місяці, як це прийнято у нашому краї. Для виготовлення виробів ткаля використовує нитки з льону, бавовни та змішані, відтворює давні традиційні візерунки та створює сучасні. Вироби Ольги Гайдучик – унікальні. Експонуються на різних фестивалях, виставках-продажах, ярмарках творів майстрів народного мистецтва, в музеях України, зокрема в музеї просто неба у Пирогові та на Співочому полі «Країна мрій». Двічі Ольга Гайдучик представляла свої вироби на міжнародному Ягеллонському ярмарку-фестивалі в Польщі. Вироби велимченської майстрині замовляють видатні люди України, фольклористи та відомі діячі, українська діаспора Італії, Америки та інших країн. Тканий рушник отримав у подарунок екс-президент України Віктор Ющенко, сорочки – діячі культури та мистецтва Василь Вовкун та Олег Скрипка, багато інших знаменитостей. Ольга Павлівна добрим словом згадує вже покійну Руслану Вронську – майстриню художнього лозоплетіння, яка надихала на нові ідеї, на творчість і працю.

Нещодавно Ольга Гайдучик представила майже 60 авторських робіт: килими, скатертини, рушники, доріжки, серветки, чоловічі, жіночі, дитячі сорочки, літники, фартухи, крайки – на персональну ювілейну виставку, що проходить у Волинському краєзнавчому музеї. Допомогла організувати експозицію дочка Галина, яка проживає у Києві. Вона постійно підтримує маму, ініціюючи її участь у різних творчих заходах, або ж сама виставляє її вироби на виставках та фестивалях поряд зі своїми вишитими роботами.

Любов до народного мистецтва Ольга Гайдучик передала донечкам Галині та Світлані, які кохаються у вишивці, синові, а також внукам. 

Валентина БОРЗОВЕЦЬ, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися