Озеро називають  Святим, бо тут ніхто не втопився
Волинь

Озеро називають Святим, бо тут ніхто не втопився

30 листопада 2017, 10:01
1
1
Сподобалось?
1

Маленьке село Поляна Турійського району розташоване у мальовничому куточку. Хатинки обіймають віковічні дерева, які лише на кілька кроків втекли від лісу, а майже під самим порогом хлюпочуть хвилі озера Перевірське.

Саме воно з давніх-давен було найбільшим годувальником для місцевих селян. Тут водилося не лише чимало різноманітної риби, а й велетенські раки. І хоч озеро має велику глибину, понад двадцять метрів, у ньому ніколи не було потопельників. Цим особливо гордяться місцеві. Саме тому в народі озеро називають Святим, бо воно ні в кого не забрало життя. А вода має цілющі властивості. Як розповів голова Турійської райдержадміністрації Орест Василишин, усі озера їхнього краю багаті на срібло та гліцерин.

– І Перевірське озеро не виняток, – зазначає Орест Васильович. – Це підтвердили науковці з Києва, які спеціально брали проби води. Відомо, що гліцерин пом’якшує шкіру, а срібло має антибактеріальну дію. Тому, коли є дрібні порізи чи травми, люди стараються помити їх у воді з озера, бо тоді все швидше гоїться.

Раніше про цю водойму мало хто чув, а от нині вона поволі «обростає» будиночками, куди влітку приїжджають з усіх куточків Волині. Озеро має круті береги, тому господарі побудували дерев’яні місточки, щоб зручніше було підходити до води. На жаль, очерет поступово відвойовує територію у невтомних хвиль, і площа водяного плеса з кожним роком зменшується. Звичайно, Перевірське озеро не може конкурувати зі славнозвісним Світязем, бо й піщаних пляжів не має, відсутні торговельно-розважальні заклади, але для відпочивальників це швидше плюс, ніж мінус. Бо вони люблять і цінують цю місцину за чисту воду, прекрасні краєвиди навколо та тишу, яку може наполохати лише спів пташок.

Лариса МАРТИНЮК, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Андрій
    Андрій

    Географічна назва на картах озеро Перевірське.Координати 51.12883 24.785866.Район вже Ковельський (після децентралізації).

    20 травня 2021, 11:11
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися