У нових будинках мешкають роками без світла
Волинь

У нових будинках мешкають роками без світла

8 грудня 2017, 17:10
0
0
Сподобалось?
0

Гута, що у Ратнівському районі, село молоде. Народжуваність в останні роки тут перевищує смертність. А молодим сім’ям, відповідно, потрібно будувати будинки. «У нас на новій вулиці 21 ділянка дана під забудову, готуємо документацію ще на вісім. Люди уже будинки збудували, діток народили, а живуть без світла», – розповів про найбільш наболілу проблему староста села Микола Свіржевський.

Їдемо зі старостою на нову вулицю. Дійсно – край села. Гарні нові будинки стоять майже серед поля. Електроопор немає. На одному з будинків на даху вітряк. Стукаємо у двері, відчиняє молода господиня Тетяна Гайдучик. Жінка розповідає, що коли з чоловіком почали будуватися, навіть подумати не могли, що можуть виникнути такі проблеми з проведенням електроенергії. Оскільки без неї жити неможливо, то купили сонячні батареї, поставили вітряк і ще мають бензиновий генератор.

– Влітку вистачає на все, – каже Тетяна, – ноутбук зарядити, холодильник включити, бо опалювати не треба. І то пральна машина тільки холодною водою пере, бо на підігрів дуже багато електроенергії витрачається. А зимою день короткий, сонця немає, а котел, хоч і на дровах, «розкочегарюється» від світла. Мусимо генератор включати. На все це вже стільки грошей потратили! Так хочеться нормально жити, прати гарячою водою, користуватися сучасною технікою… 

Танина сусідка Оксана Бролінська з родиною ще в гіршій ситуації: щоб обігріти нову хату, вони палять пічку, а вечорами сидять при свічці.

– Чому до нас не хочуть проводити світло? – питали жінки. – Нам кажуть, щоб ми скинулися і заплатили за проект для цілої вулиці! А це десь 550 тисяч гривень! Якби ж то всі, хто побудувався, гроші дали, то сума була би підйомною. Але не всі хочуть, бо хтось не живе, а дехто тільки города садить… То ми що, маємо викласти такі великі гроші, а решта за декілька тисяч будуть підключатися?

Микола Свіржевський зауважив: багато хто сподівається, що дроти їм протягнуть безплатно, як колись у Радянському Союзі до хуторів тягнули.

Енергетики ж безкоштовне підключення електроліній до нових вулиць повністю відкидають: мовляв, закон такий. Обладнати електролінію можна лише за гроші самих жителів або за умови співфінансування місцевої ради.

Як повідомили у прес-центрі «Волиньобленерго», проект вони можуть розробити тільки для цілої вулиці, а не окремих споживачів. Але спершу рекомендують створити кооператив, виготовити техумови і проект. За це треба платити гроші. Далі енергетики встановлюватимуть електролінії. Чим більше буде членів кооперативу, тим дешевше їм обійдеться під’єднання до електромереж. Обслуговуватимуться вони представництвом «Волиньобленерго». Спеціальним протоколом може бути внесена норма, що особи, які не є членами кооперативу, маючи бажання під’єднатися до новозбудованих мереж, повинні брати у нього дозвіл і сплатити на його рахунки пайовий внесок. Від часу створення кооперативу до електрифікації будинків на новій вулиці може пройти три-чотири місяці.

Загалом же енергетики, аби уникнути конфліктів, рекомендують перед тим, як ставати власником земельної ділянки, яка знаходиться у новому житловому масиві, поцікавитися у місцевій раді, чи дотримані технічні умови в ПАТ «Волинь­обленерго», чи розроблено проект, хто виконує функції замовника з електрифікації житлового масиву тощо. Закони сьогодні такі, що безплатно підключати світло ніхто нікому не буде. 

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Фото автора

Передрук матеріалів заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися