Бюджет Волині-2018 з першої спроби не прийняли
Волинь

Бюджет Волині-2018 з першої спроби не прийняли

18 грудня 2017, 18:48
0
0
Сподобалось?
0

У понеділок, 18 грудня, відбулася 17 позачергова сесія  Волинської обласної ради. Основним її завданням було затвердження бюджету області на 2018 рік, проте виконати його виявилося не під силу через неузгодженість у діях депутатського корпусу та виконавчої влади.

Прелюдією до розгляду бюджету були голосування за обласні цільові програми. Уже тут справи пішли не дуже. Кілька програм провалили, ще кілька прийняли частково, і лише дві – щодо підтримки культури та щодо соціального захисту населення – набрали потрібну кількість голосів.

Далі розпочався безпосередній розгляд бюджету. Документ, як це і годиться, подала Волинська обласна адміністрація. Дохідна частина обласного бюджету має скласти 8 мільярдів 382,2 мільйона гривень, видатки становлять 8 мільярдів 377,6 мільйонів гривень. Під час розгляду документу бюджетною комісією обласної ради, проект кошторису зазнав значних змін. І, як з’ясувалося, між представниками фінансового управління ОДА та депутатами не відбулося узгодження спільної позиції. Зокрема, коли голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Андрій Турак почав зачитувати запропоновані зміни у бюджет, у частини присутніх у залі це викликало якщо не шок то щире здивування. Зокрема комісія у багатьох галузях пропонувала зняти фінансування на ті чи інші потреби, до того моменту, поки не будуть надані деталізовані розрахунки витрат. Фактично це означало, що частина коштів будуть зарезервовані у бюджеті, але не матимуть конкретного цільового призначення. У зв’язку з цим виникли деякі правові колізії. Дійшло до того, що депутатам довелося повертатися до розгляду програми з розвитку освіти на 2018-2020 роки, адже проваливши її раніше, депутати позбавили фінансування проведення шкільних олімпіад, які відбуватимуться уже у січні. Також частину депутатів обурила пропозиція бюджетної комісії ліквідувати обласну медичну бібліотеку технічним чином – просто позбавивши її фінансування, й передавши фонди в обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олени Пчілки. Депутати почали звинувачувати директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка у тому, що він у процесі підготовки бюджету не наголосив на спірних моментах. Натомість чиновник парирував, що не мав змоги цього зробити, адже не бачив того документа, який формувала бюджетна комісія. До речі, окремі члени комісії підтвердили, що фактично такого документа не існувало, він формувався з голосу.

Чим довше голови обласної ради та адміністрації Ігор Палиця та Володимир Гунчик слухали перепалки своїх підопічних, тим ставали похмурішими. Зрештою, Ігор Петрович заявив, що ні бюджетна комісія, ні профільний департамент адміністрації не виконали своєї роботи і не готові до прийняття обласного бюджету, тож, аби не наробити дурниць, запропонував перенести розгляд цього питання на наступну сесію, яка відбудеться 20 січня 2018 року. Це знайшло підтримку у залі. Також депутати затвердили розподіл на наступний рік 353 мільйонів гривень дотацій для місцевих бюджетів новостворених ОТГ.

Пізніше у коментарі для ЗМІ Ігор Палиця зазначив, що проведе «виховну» роботу з депутатами, але не вважає сесію провальною.

– Просто ми ще раз сказали і депутатам, і профільному департаменту адміністрації, як потрібно готувати бюджет. Так не буде – хтось щось просто приніс, а хтось проголосував. Потрібно вникати, аналізувати і потім тільки приймати рішення. Відтермінування бюджетного процесу не вплине на життя області. Головне, що ми прийняли рішення по дотаційних коштах, а все інше спокійно можна буде до фінансувати у кінці січня. За цей час ми маємо максимально розібратися куди ідуть видатки і зекономити гроші, щоб спрямувати їх на розвиток, – зазначив Ігор Петрович.

Також на останній у нинішньому році сесії було прийнято кілька кадрових рішень у медицині. За новою процедурою затвердили головних лікарів обласної інфекційної лікарні Руслана Морочковського, онкодиспансера Юрія Малімона та обласного дитячого територіального мед’обєднання Сергія Ляшенка. Їх обирали на не у колективах, як це було раніше, а профільна комісія обласної ради. Також скорочено строк угоди з 5 до 3 років.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися