Олексій ПАСТУХ
Волинь

Останній луцький вуличний Дід Мороз

1 січня 2018, 06:41
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку лишився один Дід Мороз, який вітає лучан у новорічну ніч

Лучанин Олексій Пастух щоразу з нетерпінням чекає приходу зими. У грудні у нього надзвичайно важливі клопоти – він заготовляє цукерки, горіхи та дитячі іграшки. А ще дістає з полиці у шафі й приводить до ладу свій червоний костюм. Олексій Терентійович – Дід Мороз. Нині чоловікові 77, а за плечима уже майже 40-річний стаж головного новорічного героя.

На роботі – «сухий закон»

Одразу зауважимо, Олексій Терентійович не професійний актор. Він багато років відпрацював у зв’язку – спершу на центральному поштамті Луцька, а потім на телефонно-телеграфній станції. З дитинства був завзятим колядником, ходив з перебиранцями, був першим на усіх шкільних святах та заспівувачем в армії. Життя склалося так, що Олексій Пастух отримав технічну освіту, але й на роботу переніс свою любов до мистецтва, де став активним учасником самодіяльних колективів. Керівництво вирішило використати хист веселого і дотепного молодого чоловіка, тож призначило його за сумісництвом Дідом Морозом на святі для дітей поштарів.

– Перший мій новорічний ранок відбувся у залі центрального поштамту. Тоді дуже соромився, що мене можуть упізнати, тож максимально замаскував обличчя вусами та бородою. І хоч почувався ніяково, проте для хоробрості нічого не вживав, бо ж ішов до дітей. Навіть найменшого запаху від Дідуся Мороза не має бути, – каже Олексій Терентійович.

Любов до дітей, їхні веселі усмішки та радісний сміх переважили сором’язливість. Тож нове казкове амплуа настільки припало до душі чоловікові, що з ним не розлучається й досі. Спочатку були лише новорічні ранки для дітей колег, а потім це заняття переросло у щось більше. Знайомі та рідні почали запрошувати до своєї малечі. А ще Олексій Терентійович, як-то кажуть, пішов у люди, тобто почав працювати на вулиці у святкові дні. На початку 90-х він з нині покійним луцьким фотографом Анатолієм Дмитруком на Театральному майдані Луцька виставляли новорічні декорації та старовинний автомобільчик. На їхньому фоні діти та дорослі залюбки фотографувалися з Дідом Морозом. Малеча обов’язково отримувала від Дідуся гостинця – горішок або цукерочку. Це був не лише новий крок у розвитку творчого захоплення Олексія Терентійовича, а й можливість підзаробити. Відтоді він щороку у передсвяткові дні заготовляє солодощі та горіхи.

– Цього року я вже наготував три мішечки. Раніше більше цукерків було, але зараз вони дорогі. Зате на «гуманітарці» набрав іграшок. Діти завжди щасливі, коли отримують щось від Діда Мороза, – хвалиться дідусь. 

Дід «Відун» та зрадливі білі шкарпетки

У Олексія Пастуха багато цікавих історій, пов’язаних з його захопленням. Часом доводиться у костюмі Діда Мороза пересуватися містом громадським транспортом. Тож для усіх пасажирів маршрутки або тролейбуса поїздка перетворюється на свято.

Олексій Терентійович, як і годиться кожному Дідові Морозу, має посох. Щоразу переробляє його, прикрашає і змінює символ року відповідно до східного календаря. Каже, що потрібно потриматись за нього і стукнути ним тричі об землю, а потім загадати бажання, яке обов’язково здійсниться.

Він любить розігрувати знайомих. Якось пожартував над сусідом по дачі.

– Я саме у передноворічний день працював на Театральному майдані, і тут помітив знайомого. Він заклопотаний поспішав з ринку із сумками. Перепинив його, завів мову про те, що маю надзвичайні здібності, і запропонував «поворожити» по руці. Я розповів про його сім’ю, дачу і все, що тільки знав. Сусід був дуже збентежений. Наостанок я запропонував йому зробити фото на пам’ять. Чоловік в атмосфері загадковості провів усі свята. А через деякий час я пішов до нього і показав нашу спільну фотографію. Тоді він усе зрозумів, разом і посміялися, – розповідає Олексій Терентійович.

Каже, найвідповідальніше працювати на дому на замовлення для дітей, адже вони щиро вірять у Діда Мороза, тож ніяк не можна похитнути їхній казковий світ. З цим пов’язаний ще один курйозний випадок. Одного разу Олексій Терентійович завітав до чергової родини. Відпрацював замовлення і пішов. А дітлахам було дуже цікаво, куди ж подінеться Дід Мороз, тож вони обліпили вікна й дивилася йому вслід. Дідусь довго залишався у полі  зору, тож йому довелося добряче «попрацювати» ногами, перш ніж зміг вийти з образу.

А один єдиний раз викрила дідуся його ж власна онука Аня. Видали Діда Мороза… білі шкарпетки, які Олексій Терентійович любить носити у повсякденному житті. Дівчинка упізнала їх.

– Нині наша професія занепадає, – бідкається луцький Дід Мороз. – Ми тепер не в моді, усі люблять Миколая.

Олексій Терентійович каже, що раніше у новорічну ніч поблизу центральної ялинки у Луцьку можна було побачити й по кілька Дідів Морозів. Але останній «конкурент» Олексія Пастуха здався ще років десять тому. Тож нині він володарює на Театральному майдані. І хоча уже поважного віку, та й цього року планує вітати лучан з приходом 2018-го у новорічну ніч поруч з головними ялинками міста:

– Знаєте, я вже інакше просто не можу. Але приходжу і дивлюся, щоб багато п’яних не було. Бо тоді стає некомфортно і відпадає всіляке бажання працювати. Цього року запрошую усіх читачів «Вісника+К» (до речі, Олексій Пастух й сам передплачує нашу газету фактично від моменту її заснування – авт.) разом зустрічати Новий рік на Театральному майдані Луцька 1 січня після другої години ночі.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, м. Луцьк

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися