Бабуся глядить онуків, поки мати віється по світу
Волинь

Бабуся глядить онуків, поки мати віється по світу

18 січня 2018, 17:06
0
0
Сподобалось?
0

Ця жінка не захотіла називати своє справжнє ім’я. Її легко можуть упізнати родичі та знайомі, бо живе у невеличкому селі на Волині. Олена Вікторівна замолоду не зазнала щастя, а тепер, коли літа повернули на зиму, мусить самотужки піднімати своїх внуків, мати яких гуляє і пиячить.

Лишала малих дітей самих у хаті

З чоловіком розлучилась ще замолоду через горілку. Мусила молода жінка сама ростити  сина та доньку. Минули роки, і вже син привів до хати невістку. Материнське серце не обдуриш – Олена Вікторівна одразу відчула, що дівчина якась несерйозна, тому була проти їхнього шлюбу. Та Руслана заявила: вагітна від Олега. Змирившись, Олена Вікторівна швидко зробила дітям весілля. Та минуло 13 місяців, аж поки невістка народила. Вона стала «хазяйнувати» у свекрушиній хаті – крала і виносила все, що можна було обміняти на горілку. Навіть порожні банки, і ті йшли в хід.

Один за одним у молодої сім’ї народилися дітки Віталик і Світланка. Думала, що невістка отямиться – та де там! У своїй хаті Олена Вікторівна терпіла такий безлад, що вирішила найняти синові та невістці інше житло. Останньою краплею стала перевернута увімкнена пральна машинка серед води – а якби біда сталася через замикання?!

– Та життя у молодих не було, – пригадує Олена Вікторівна. – Сусіди   «докладали» обстановку. А одного разу дзвонять: п’яна Руслана залишила немовля Світланку й однорічного Віталика на цілий день самих у хаті! Сіла я на велосипед – і бігом до дітей. Вони були голодні і сплакані. Тільки аж під вечір прийшла Руслана – одягнута і взута впала п’яна, як чіп, на ліжко, навіть не глянувши на дітей. Як таке можна витримати? – плаче жінка.

А невістка стала ще більше пити і гуляти. І сварила, і благала одуматися. Не витримавши,  Олена Вікторівна дала подушки, ковдру, синові купила новий одяг, взуття і випровадила у село до сватів. Та через два місяці приїхав додому син – у старій футболці і шльопанцях, бо нове забрав собі тесть. Слідом за Олегом – невістка з маленькою Світланкою. А однорічного Віталика залишила своїй матері. Стали жити разом далі, аж поки світ не перевернув страшний день, який Олена Вікторівна пам’ятатиме до смерті.

Хотіла вкинути немовля качкам у саджавку

– Зайшла до хати і побачила на підлозі щось мокре. Думаю, хтось воду розлив, – голос у жінки тремтить від хвилювання. – Та й вийшла з хати подивитися, чи не заплутався кінь на лузі. Аж раптом погукав син: «Мамо, йдіть-но хутчіш». Я мало не зомліла. Руслана стояла посеред кімнати, мов з хреста знята, а на старому дивані лежало…  дитя. «А, во… родила», – байдуже сказала невістка.

У свекрухи земля пішла з-під ніг. До останнього дня не помічала, що невістка вагітна, хоча люди натякали. На мить уявила, що її онучок міг бути у вигрібній ямі чи у саджавці, де гуси, качки і п’явки зробили б свою «роботу». Бо ще кілька хвилин тому Руслана бігала у туалет, а потім сиділа навпочіпки на краю берега. Видно, так хотіла позбутися дитини.

Коли охрестили маленького хлопчика, Руслана поїхала з дітьми до батьків і знову взялася за своє. Олег у той час лікувався в обласній лікарні. Невістка пиячила, гуляла, жила у старій хаті з такими ж, як сама, братом і сестрою, доки жителі села не забили на сполох: діти пропадають! Олена Вікторівна кинулася рятувати своїх онуків. Забрала додому трирічну Світланку. Дівчинка розказала бабусі, як дядьо бив її по «попі», тому що дитина не знала, що таке горщик. Згодом Олена Вікторівна забрала до себе і маленького Максимка, бо невістка десь зовсім повіялася. Хлопчик лише у п’ять рочків вимовив перше слово – «баба». До яких тільки лікарів не возила внука бабуся, щоб це почути!

Уже 10 років як помер син Олени Вікторівни. Тож немолода жінка сама ставить на ноги внуків, не раз ночами плаче над сирітською долею. Бо мати їхня й далі віється світом. Уже після смерті Олега Руслана народила дівчинку. Дитя, замотане у лахміття і виваляне в соломі, принесла у пологовий і гордо заявила: «Бачте, я не викинула дитину…»

Галина ОЛІФЕРЧУК, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися