Руслан ЖИЛЕНКО оглядає маленьку пацієнтку
Волинь

Де беруться шурупи й батарейки у дитячих носиках?

22 січня 2018, 15:03
0
0
Сподобалось?
0

Бо батьки недогледіли

Шматочки пінопласту, намистини, копійки, дрібні деталі від іграшок, а ще квасолини, кукурудза, кісточки різноманітних ягід – і це ще не весь перелік того, що можна знайти у дитячому носику. За 25 років роботи лікар-отоларинголог Волинського обласного дитячого територіально-медичного об’єднання Руслан Жиленко надивився різного. А найнебезпечнішими сторонніми предметами, які може малеча запхнути в ніс, медик вважає кругленькі батарейки, схожі на таблетки.

Рентген квасолину не бачить

Руслан Адольфович розповідає, що маленькі діти від одного до п’яти років, які починають пізнавати світ, найперші у групі ризику:

– Їм усе цікаво: щось пробують на зуб, щось пхають у ніс. Сторонні тіла можуть перебувати у дихальних шляхах де завгодно, але найнебезпечніше місце – гортань і трахея. Там вони можуть повністю перекрити доступ повітря. Якщо не надати негайну допомогу, то смерть настає за одну-дві хвилини. На щастя, у нас не було таких випадків. Сторонні тіла є різних видів. Органічні: квасолини, зернини, шматочки хліба. Неорганічні: намистинки, дрібні деталі іграшок, шматочки пластмаси, камінчики, ґудзики. Та металеві: шурупи, гайки, батарейки, навіть кнопки. Органічні небезпечні тим, що набухають, поступово розкладаються і можуть потрапити у бронхи, що призведе до ускладнень. Вони не просвічуються на рентгені. Якщо їх вчасно не дістати, з’являються ознаки гаймориту, далі – однобічні гнійні виділення з неприємним запахом. Але найстрашнішими, на мою думку, є батарейки. Виділяючи енергію, вони можуть «пропалити» внутрішні органи. Якось дитина запхнула батарейку в ніс. Дорослі цього вчасно не помітили, а коли звернулися до медиків, бо з’явилися проблеми з носиком, то вже була пропалена перегородка. Фактично, як не страшно це звучить, у носику стало три дірки!

Не залишайте немовлят під опікою старших діток

Чому стаються такі страшні випадки? Найперше через недогляд, вважає лікар. Часто батьки залишають кількамісячних дітей на «старших» братів чи сестер. Як свідчить лікарська практика, так робити небезпечно, бо такі няньки заради цікавості можуть запхнути меншим щось у ніс. Вони ж не усвідомлюють всієї відповідальності, а думають, що граються. Лікар згадує випадок, коли «швидка» у важкому стані доправила до них двомісячну дівчинку, яка мала у гортаноглотці ковпачок від ручки. Дитину одразу відправили в реанімацію і ларингоскопом дістали сторонній предмет. Зрозуміло, що таке маля не могло саме взяти цей ковпачок. Тож Руслан Адольфович наголошує: дорослі мають постійно наглядати за своїми чадами. Якщо ж пустуни зробили собі такий збиток, можна спробувати самому допомогти – викликати чхання (дати понюхати чорного перцю). Можливо, предмет сам вискочить. Коли ж нічого не виходить, категорично заборонено діставати його пальцем, ватною паличкою, пінцетом, бо можна запхати ще глибше, і ситуація тільки погіршиться. Стежте, щоб дитина сама не пробувала виймати. А найкраще у таких випадках, аби не погіршити ситуацію, звернутися по допомогу до медиків.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися