Онкогінеколог Тарас РОЖАНСЬКИЙ
Волинь

Через кілька годин після операції на рак жінка може їсти та ходити

4 лютого 2018, 08:06
1
-1
Сподобалось?
-1

Нові методи лікування в онкогінекології

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається щороку 4 лютого, ми зустрілися з онкогінекологом Тарасом Рожанським. Лікар розповів про впровадження нових методів діагностики та лікування у Волинському обласному онкодиспансері. Ці сучасні технології допомагають своєчасно встановити правильний діагноз, провести відповідне лікування.

Завдяки новітній апаратурі черевну порожнину не розрізають

З минулого року у Волинському онкодиспансері кваліфіковано впроваджуються нові лапароскопічні технології для лікування онкохворих. Завдяки адміністрації лікарні було вирішено питання придбання сучасної апаратури для проведення лапароскопічних хірургічних втручань. Лікарі-онкогінекологи проходили стажування у провідних клініках Києва, Вінниці, за кордоном, зокрема, у Німеччині, Польщі.

– Тарасе Юрійовичу, розкажіть про лапараскопічні методи лікування в онкогінекології.

– Лапароскопія в онкогінекологічній практиці – це вже далеко не щось нове. На сьогоднішній день  90% онкогінекологічних операцій у Європі проводиться саме цим методом. Тому і ми прагнемо лікувати наших жінок з використанням сучасних технологій та методик. З 2017 року почали поетапно впроваджувати малоінвазивні операції. Якщо переповісти простою мовою, на черевній стінці робиться три невеличкі п’ятиміліметрові проколи – порти. Через них вводяться інструменти, якими проводиться та чи інша маніпуляція (операція) і якими забирається уражена тканина. Через інший, десятиміліметровий порт, вводиться відеокамера, яка передає зображення на екран. Завдяки новітній апаратурі онкогінекологи мають змогу оперувати, не розрізаючи черевну стінку. Який би не був стовідсотковий зір у хірурга, він на відстані витягнутої руки не побачить те, що камера, яка передає зображення під двадцятикратним збільшенням, – пояснює Тарас Юрійович. – Саме завдяки цьому є можливість побачити мінімально уражені ділянки у черевній порожнині і своєчасно, у повному обсязі, їх забрати.

Луцькі онкогінекологи працюють спільно з мамологами, і перші операції лапароскопічним методом провели при гормонозалежному раку молочної залози, коли потрібно було видалити яєчники. До речі, з жовтня минулого року видалення яєчників у Волинському онкодиспансері проводиться тільки лапароскопічно. Також цим сучасним методом проводяться операції з приводу передракової патології на тілі матки, на яєчниках.

– За допомогою лапароскопічних методів маємо можливість проводити більш ретельну діагностику для встановлення правильного діагнозу, що іноді важко зробити за допомогою УЗД, комп’ютерної томографії, МРТ. Це дає можливість правильно оцінити поширеність онкологічних процесів, – розповідає Тарас Юрійович.

Після лапароскопії спайки не утворюються

Тарас Рожанський перераховує переваги лапароскопічної методики, які є очевидними:

– Це низька травматичність, значно менші крововтрати під час операцій, скорочення часу перебування у лікарні, косметичний ефект після лікування, зменшення больових відчуттів, швидке повернення до повноцінного життя.

Після відкритої операції пацієнтка змушена тривалий час лежати без руху, щоб не розійшлися шви, через біль, внаслідок чого зростає ризик загострення супутніх захворювань. А при лапароскопії відновлення проходить значно швидше – уже за п’ять-шість годин жінка буде самостійно пересуватися і обслуговувати себе! Ще один важливий момент: наслідком відкритого хірургічного втручання є утворення спайок, які в подальшому проявляються хронічними тазовими болями. Цього після лапароскопії немає.

Перебування в онкодиспансері завдає неймовірного душевного болю жінкам, яким поставили діагноз рак. Якщо після відкритої операції пацієнтка мусить перебувати в онколікарні щонайменше 12 днів, то після лапароскопічної –  щонайбільше три.  Наприклад, після видалення яєчників жінка вже наступного дня може їхати додому, а за два тижні приступити до роботи!

Та найголовніша перевага таких операцій – значно пришвидшується одужання хворої.

Раз у рік на прийом до гінеколога

Онкогінеколог Тарас Рожанський радить усім жінкам не нехтувати профілактичними оглядами, щоб попередити важку недугу. І рекомендує раз у рік відвідувати гінеколога та мамолога. При огляді гінеколог може виявити чи запідозрити, скажімо, передпухлинні захворювання шийки та тіла матки, кісту яєчника чи іншу проблему і тому призначить додаткові обстеження. Вчасне виявлення передракової патології – запорука здорової жінки.

Потрібно знати, що рак на ранніх стадіях лікується за допомогою сучасних технологій. Також варто робити своєчасне УЗД-обстеження, адже деякі патології можуть не турбувати, зокрема, при раку яєчників жінка зовсім не відчуває болю чи якогось дискомфорту, а коли з’являються симптоми, то зазвичай це вже, на жаль, розповсюджений процес.

– Пам’ятайте, що рак – це не вирок, якщо стежити за своїм здоров’ям і вчасно звернутися до лікаря, – наголошує Тарас Рожанський.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Андрій
    Андрій

    Інша інформація - на офіційному сайті Волинського обласного онкологічного диспансеру - http://vood.com.ua/structure/gynecology

    26 липня 2018, 23:07
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися