Повстанець Антон КОСТЮК ділиться спогадами на могилі вояків УПА
Волинь

Повстанці билися до останнього подиху

15 лютого 2018, 15:27
0
1
Сподобалось?
1

70 років тому, 13 лютого 1948 року, у селі Кроватка Рожищенського району троє вояків Української повстанської армії прийняли нерівний бій з військами МДБ. Це були двоє молодих чоловіків з Рудки-Козинської Степан та Микола Архипчуки та їній побратим з Кроватки Петро Левчук.

Вони були не просто рядовими членами упівського підпілля, а фактично його керівниками у Рожищенському районі. 

– Степан Архипчук на псевдо «Мартин» з липня 1943 року був районним референтом служби безпеки УПА спочатку Луцького району, потім Рожищенського, а з 1947 року став  рожищенським районним провідником ОУН. Микола Архипчук («Яструбок») – член районного проводу ОУН,  Петро Левчук («Запорожець») – референт служби безпеки Рожищенського районного проводу ОУН, – розповідає про патріотів місцевий краєзнавець із села Кияж Микола Вавренчук. – Взимку 1948 року троє незламних вояків перебували у новозбудованій, добре замаскованій криївці на хуторі Адамівка на околиці Кроватки на обійсті Ганни і Гапки Трофімчуків. Сюди частенько навідувалася з Рожища їх племінниця Катерина Карпінська. Вона працювала секретарем суду, а в криївці друкувала листівки, які розповідали правду жителям району. МДБ змогло викрити добре замаскований схрон лише через зрадника. Ним виявився керівник обласного проводу ОУН.

Емдебівці, оточивши криївку, дали шанс повстанцям вижити. Їхній майор Брюхань наказав спуститися у схрон місцевій жительці Ганні Трохимчук і передати вимогу здатися. Та мужні чоловіки воліли краще вмерти зі зброєю в руках, ніж опинитися у полоні ненависного ворога.

– Степан Архипчук пов’язав хустку Ганни і почав підніматися нагору. В емдебівців полетіли гранати, їх стали поливати автоматним вогнем, – розповідає подробиці Микола Вавренчук. – З криївки вже вибирався і Микола. Бій тривав хвилин двадцять. У цей час Петро Левчук палив документи. Сили були надто нерівні. Почувши, що зброя стихла, Петро підірвав себе гранатою, а потім дострелився. Хлопці загинули як герої. На жаль, не все вдалося знищити. У криївці виявили зброю, а також доповіді першого секретаря Рожищенського райкому комсомолу Івана Зварича про стан справ у районі, який він передавав повстанцям і підписував своїм прізвищем. Він навіть не взяв собі ніякого псевда! Уже наступного дня, 14 лютого 1948 року, на бюро райкому Зварича виключили з партії. Підпільник спробував втекти. Його застрелили серед білого дня у центрі Рожища без суду і слідства. МДБ замітало сліди. Агент УПА у райкомі комсомолу – це серйозний прокол спецслужб і партійців.

Трагічно склалася доля тих, хто допомагав героям у їх нерівній боротьбі. За зв’язок з УПА були засуджені на 25 років таборів Гапка і Ганна Трофімчуки та Катерина Карпінська. На мертвому Петрові Левчуку були знайдені в’язані шкарпетки. За це жительку села Малі Березолуки Ганну Кулик засудили на 25 років каторги. Брата «Запорожця» Федора, який повернувся з фронту без ноги, позбавили нагород, зокрема, ордена Слави третього ступеня, і дали десять років таборів.

Радянська влада жорстоко розправлялася з тими, хто не змирився, смів мати іншу думку і боровся за неї зі зброєю в руках.    

Тіла ж повстанців карателі вкинули у криницю на околиці Рожища. Кати хотіли, щоб з пам’яті нащадків зникли імена героїв. Та історія розпорядилася інакше. За часів незалежності України вони перепоховані у братській могилі на кладовищі міста Рожище.

У 70-ту річницю їх загибелі земляки прийшли, щоб віддати шану нескореним борцям. Про повстанців розповідали краєзнавець Микола Вавренчук, станичний Рожищенської округи ветеранів УПА Ананій Тимофійович Добровольський і вояк УПА Антон Степанович Костюк з Луцька. Благочинний Рожищенської округи УПЦ КП протоієрей Василь Шняк відслужив молебень. Він зазначив, що хоч патріоти і полягли у нерівній боротьбі, та їхня справа живе й понині. Їх ідеї дають нам сьогодні наснагу боронити свою землю на сході. Вклонилися люди й відважному Івану Зваричу, могила якого знаходиться на рожищенському кладовищі.

Того дня пам’ять повстанців вшанували і в селі Кроватка, де вдячні земляки спорудили пам’ятний знак полеглим героям.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися