Таня ТОРЧИЛО з мамою та бабусею
Волинь

Діти з однієї сім’ї виграли майже півмільйона доларів на навчання

23 березня 2018, 11:43
0
0
Сподобалось?
0

Юні мешканці села Стара Лішня Іваничівського району Андрій і Таня Торчили завдяки своєму розуму та наполегливості виграли стипендію для навчання в США. Сума чималенька – 432 тисячі доларів на двох! Вражає й те, що пощастило дітям з однієї сім’ї! з вересня вони навчатимуться у штаті Коннектикут, що за 120 кілометрів від Нью-Йорка.

На Міжнародну олімпіаду в Японію

Таня з Андрієм виросли в інтелігентній сім’ї. Мама Оксана – вчитель української мови, тато Вадим  – працює на шахті №9. Бабуся Галина Федорівна – понад 35 років викладала в школі математику. Любов до точних наук від неї передалася й онукам – 18-річній Тані та 15-літнітньому Андрію.

– Певно, годинами сиділи з дітьми за уроками? – запитую в мами з бабусею.

– У нас такого не було, – усміхаються обоє. – Ніколи не змушували їх. Домашні завдання просто перетворювалися на гру. Хто швидше розв’яже задачу, хто вірш запам’ятає. Діти дуже любили вирішувати логічні завдання. Ми не мали проблем з уроками.

Базові знання Андрій з Танею отримали у початковій школі села Стара Лішня, а згодом пішли у НВК «Нововолинська спеціалізована школа I-III ступенів №1 – колегіум» з поглибленим вивченням англійської мови. Брат із сестрою часто брали участь в олімпіадах, починаючи з міських і закінчуючи всеукраїнськими. Виборювали призові місця. А згодом їх любов до точних наук розділилася. Андрій так і залишився великим прихильником фізики, астрономії, математики, Таня ж захопилася географією і всім, що з нею пов’язано.

– Наша Алла Євгеніївна Горбач, яка є заслуженим вчителем України, настільки цікаво проводила уроки, що я мліла від географії, – усміхається дівчина.

Наука про землю Тані дуже подобалася, тож вона залюбки навчалася новому. Багато читала, самовдосконалювалася. В улюбленому предметі дівчина досягла вершини – брала участь в Міжнародній олімпіаді з географії у Японії! Туди літали лише четверо дітей з усієї України. Поїздка принесла море позитивних вражень і тверде переконання, що у майбутньому Таня присвятить себе тільки цій науці.

Школяр зробив робота

Після закінчення 11 класу дівчина мала змогу навчатися в одному з престижних університетів Німеччини – вступила туди завдяки програмі «Міст до вищої освіти в Німеччині» та виграній стипендії від  Ґете-Інституту). Але відмовилася, бо основну ставку робила на Ukraine Global Scholars. Цей благодійний фонд був створений у 2015 році молодими українцями, випускниками «Ліги Плюща», для допомоги талановитій українській молоді 14-17 років зі вступом у найкращі школи та коледжі США з повною фінансовою підтримкою від цих навчальних закладів. Заагітувала й молодшого брата за компанію.

– Зараз у соцмережах багато інформації про цю програму, тож кожен охочий може спробувати свої сили, – розповідає дівчина. – Пройти конкурсний відбір непросто. Ця організація щороку обирає 20 фіналістів, яким допомагає вступити до найпрестижніших шкіл/коледжів США. Після заповнення анкет (де діти розповідають про себе), пишуть невеличкі есе на запропоновані теми. Виконують он-лайн тест з математики та англійської мови. Далі – знову відбір. Кращим треба пройти ще дві співбесіди. Так обираються фіналісти. З ними працюють представники UGS. Їх вчать писати есе (вони є необхідними для вступу в США), проходити інтерв’ю, загалом знайомлять із системою освіти Сполучених Штатів. Потім фіналісти складають іспити на кшталт нашого ЗНО. Їх оплачує UGS, оскільки вони недешеві: від 150 доларів за один. До 15 січня триває цей вступний процес. Кожному фіналісту допомагає ментор (людина, яка колись пройшла аналогічний шлях, здобула освіту за кордоном, реалізувалася в професії). Це обов’язково вихідець з України. Ментор перечитує твір, допомагає його відредагувати, відшліфувати. Часто на його написання треба витратити до двадцяти чернеток. Ментори нам з братом дуже допомогли. Причому, абсолютно безкоштовно. Також діти проходять інтерв’ю із представниками американських приймальних комісій. Тут треба не просто сподобатися, а вразити своєю унікальністю, знаннями.

У березні брат із сестрою отримали підтвердження, що успішно подолали всі етапи. Для Андрія навчання в Америці – це великий шанс для його майбутньої професії. Хлопець вирізняється з-поміж однолітків незвичайною мрією – хоче працювати в Національному управлінні з аеронавтики і дослідження космічного простору, більш відоме як NASA. Можливо, читачам видасться, що ці діти зациклені лише на науці, але це зовсім не так. Вони, як і всі, люблять гуляти з друзями. Андрій грає на гітарі, Таня прекрасно малює. Як старша у сім’ї, вона найперша мамина помічниця. І на кухні порається, і з наймолодшим братиком Сашком залюбки пограється. Андрій захоплюється моделюванням. По хаті їздить робот, якого хлопець зробив сам. Мама Оксана, звичайно, тішиться успіхами дітей, але зауважує, що особливої зірковості у них не бачить:

– У нас багато таких талановитих і розумних дітей. Шкода лишень, що мало хто знає про різні програми , які допоможуть здобути престижну і безкоштовну освіту за кордоном. Тож Таня з Андрієм протягом тижня мають побувати в школах Нововолинська та Луцька, щоб більше розповісти про Ukraine Global Scholars.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися