Володимир КАЛЬКОВ зібрав цілу енциклопедію лікарських трав
Волинь

Робить мазі від лишаїв та опіків

27 червня 2018, 09:48
0
0
Сподобалось?
0

Тридцять літ чоловік лікує хвороби травами

Володимира Калькова із селища Цумань Ківерцівського району в окрузі знають як хорошого травника. Йдуть до нього по допомогу місцеві та люди із сусідніх сіл приїжджають. Вже тридцять літ збирає він лікарські рослини і все детально записує у спеціальні рукописні книги.

Свої знання передала бабуся

Володимир Миколайович живе у мальовничій місцині. Поряд озерця. До лісу рукою подати, але покрученими вуличками його дім знайти непросто. Тож розпитували перехожих. «А, це той, що травами займається», – чули у відповідь і їхали за вказаним напрямком. Влітку у чоловіка гаряча пора, бо ж потрібно заготовити чимало рослин, щоб запастися народними ліками на цілий рік.

– Якось моя бабця Салька завела в ліс, бо любила збирати трави, і я від неї перейняв це. Потроху все записував-вчився, – каже чоловік. – Цікаві вирізки, фото трав клею на листочки. Поруч занотовую, коли яку рослинку збирати, від чого допомагає, як ліки з неї робити. Зараз побачите мої рукописи.

І виносить з хати товсті списані стоси. Це справжній скарб народної медицини. Тільки бідкається, що нема як видати цю саморобну енциклопедію здоров’я.

– Немає спонсора, який би зацікавився нею, – гірко усміхається дідусь.

Хоча чоловік вже й без цих записів усе знає. До нього часто звертаються по допомогу  знайомі, з інших сіл приїжджають. У його сім’ї з усіма болячками йдуть до дідуся.

– У моєї дочки після родів з’явилися страшні плями на тілі, – розповідає донька Оксана Володимирівна. – Пішли в лікарню, а там сказали, що це невиліковно. Дідусь же зробив якусь настоянку. Вона два рази приклала до хворих місць – і все минулося. У мене проблеми з тиском. Батько рятує народними методами, тож таблеток не вживаю. Взимку, коли всі чихають-кашляють, п’ємо чаї, які підвищують імунітет.

Замість віагри – любка дволиста

Володимир Миколайович влітку всидіти вдома не може. Осідлав велосипеда і помчав у поле чи до лісу. Цілий день може там провести. Привозить додому не одну сумку лікарських трав. Усе сортує, відбирає і носить сушитися на горище. Правда, є й такі,   які потребують сонячного світла. Наприклад, іван-чай згортають в трубочки і так висушують. Він помічний при «чоловічих» хворобах. До процесу заготівлі Володимир Миколайович ставиться дуже серйозно. Він навіть мобілки не має, щоб не заважали дзвінки збирати корисні рослини.

– Треба знати, що в неділю та у релігійні свята трави заготовляти не варто. Так мене бабця вчила, – пояснює. – І зберігати їх можна лише рік. Два можуть лежати отруйні: блекота, дурман, болиголов. Їх використовують як допоміжний засіб, що зупиняє розвиток метастазів. Тож я періодично переглядаю запаси, старе викидаю.

Дядько Володимир давно не п’є магазинних чаїв. Щоранку запарює травичку для себе та дружини. Найбільше любить напій з рум’янку. «Це моя улюблена рослина», – усміхається. І радить мамам, які не мають спокою через коліки у дітей, готувати їм легенький відвар з неї. Але наголошує: готуючи напої з трав, варто пам’ятати – вони мають настоюватися мінімум годину, щоб натягнули користі. А ще чоловік радить робити різні мазі на гусячому чи свинячому жирі. Вони готуються на водяній бані з чіткими пропорціями різних трав. Допомагають позбутися лишаїв, опіків. Із захопленням розповідає про кожну рослинку і переконує, що якби люди більше вчилися у природи, то не було б в аптеці черг. Навіть для широко розрекламованої віагри є природний замінник. На перший погляд непоказна травичка любка дволиста має велику силу – підвищує потенцію. Але травник радить бути обережним із самолікуванням. Перш ніж пити якийсь відвар, треба детально вивчити властивості рослини, адже вона може не лише допомогти, а й нашкодити, якщо вживати без міри.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Фото автора

Рецепти від Володимира Калькова

Від імпотенції. Любка дволиста – то найбільш чоловіча трава. Вона росте на мокрих місцях у лісі. Бачив її кілька разів у наших краях. Пийте її бульбочки – корінці. Висушіть, а тоді подрібніть. Приймайте порошок по чайній ложці тричі на день. А от жінкам цей засіб вживати не радять, бо може викликати безпліддя.

Щоб вивести лишаї, 15 хвилин проваріть корінь чемериці, а тоді додайте парило, чистотіл, деревій. Не забудьте календулу, яка знімає запалення. Дайте постояти дві-чотири години. Протирайте лишаї кілька разів на день.

Від алергії пийте чаї з череди та річкової ряски. Останню перекрутіть на м’ясорубці і пийте по одній чайній ложці три рази на день.

Коли крутять ноги, прикладіть на ніч такий компрес: теплою праскою розгладьте листок лопуха, накладіть кілька шарів на болючі місця і обмотайте вовняною тканиною.

Дуже добре знімає запальні процеси капуста. Її листок опустіть на кілька секунд в гарячу воду. Діставши, зверху намажте медом і прикладайте на ніч.

Більше рецептів від різних хвороб, які пропонує Володимир Кальков, читайте в журналі «Люди і долі» № 8 (78). Травник розповість, як народними методами знизити тиск та рівень цукру в крові, позбутися геморою та алергії.

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися