У Хотешові освятили пам’ятник убитому в храмі священикові
Волинь

У Хотешові освятили пам’ятник убитому в храмі священикові

2 липня 2018, 09:40
0
0
Сподобалось?
0

У Хотешові Камінь-Каширського району Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив  пам’ятник на могилі священика Олександра Білецького, який загинув 1943 р. від кулі червоного партизана прямо в церкві, -повідомляє сайт Волинської єпархії УПЦ КП.

Олександ Білецький  народився на початку ХХ ст. у Новоград-Волинському повіті у сім’ї священика. Під час визвольної війни воював як хорунжий Армії УНР. У 1924 р. одружився і став душпастирем. Очолював різні парафії на Рівенщині та Волині. Зокрема, в 1935–1943 рр. служив у с. Хотешів, що на території теперішнього Камінь-Каширського деканату.

Душпастир був українським патріотом, підтримував зв’язки з ОУН-УПА. Радянські партизани знали про це, тож шукали можливості знищити. 26 квітня 1943 р., у Світлий понеділок, під час Божественної Літургії ворог зайшов у храм і вбив священика.

75 років по тому вдячні краяни поставили на місці поховання о. Олександра пам’ятник. Освятивши його, владика підкреслив: «Сьогодні вшановуємо людину, яка несла свій священичий послух до останнього подиху. Душпастир, який залишився вірним своїй вірі та Україні, є для всіх нас прикладом для наслідування. У своїй хаті повинна бути своя правда. І ми маємо продовжувати справу загиблого духівника-патріота, аби на нашій землі були вільними, розмовляли й молилися українською мовою».

Урочиста академія про життєвий шлях священика Олександра Білецького та долю його родини відбулася в місцевій школі. Під час заходу владика Михаїл вручив церковні нагороди співробітнику Українського інституту національної пам’яті Павлові Подобєду та директорові школи Надії Полюхович.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися