На Волині  проводять «сміттєвий експеримент»
Волинь

На Волині проводять «сміттєвий експеримент»

7 вересня 2018, 17:05
0
0
Сподобалось?
0

На сміттєзвалищі у с. Брище, що поблизу Луцька, проводять експеримент, що  дозволяє зменшити кількість сміття та покращити екологію усього полігону. Презентував технологію доктор наук із Харкова Володимир Головешко. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Цю технологію винайшли українські вчені та вже успішно застосували її у Польщі. Зокрема, на полігоні величиною 350 метрів кубічних у Гданську, там  сміттєзвалище вдалося зменшити та знешкодити. Згодом саме на цьому місці збудували стадіон до чемпіонату «Євро-2012».

В Україні ж поки цього ніхто не апробовував. Тож «сміттєвий експеримент» відбувся у Брищі. Для цього взяли дві пластикові бочки та засипали у них однакову кількість сміття та води. В одну з них додали ферменти, які й мають зменшити кількість відходів на 10-15 %. Механізм дії полягає у процесі біоремедіації. Тож через три тижні у бочці бактерії розчинять органічне сміття на воду й газ і таким чином зменшиться кількість сміття.

- Необхідні для експерименту ферменти виростили на українському заводі під Києвом. Вони отримали усі дозвільні документи. Вони безпечні. Маленької баночки вистачає на 2 "куби" органічних відходів, - зауважив Володимир Головешко.

Також додав, що упродовж цього часу бактерії потрібно підживлювати глюкозою та перекисом водню, щоби ефект був якомога кращим. До слова, ферменти мають назву «Оксізін».

Окрім цього, науковець продементрував ще один дослід. Так, дві банки заповнили фільтратом з полігону, в одну з яких додали бактерії. За його словами, через три тижні у банці з бактеріями фільтрат посвітлішає, а згодом повинен перетворитися на технічну воду.

У разі успішності експерименту дію сміттєвого полігону можна продовжити ще на рік, а тим часом знайти інвесторів для будівництва сміттєпереробного заводу на Волині.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися