Волинська обласна лікарня отримала можливість протезувати судини мозку
Волинь

Волинська обласна лікарня отримала можливість протезувати судини мозку

5 грудня 2018, 14:42
1
0
Сподобалось?
0

На Волині семимильними темпами продовжується субпроект Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області». Нині триває його найцікавіша частина – лікарняні заклади буквально на очах наповнюються унікальним обладнанням, яке «вміє» рятувати життя у найскладніших ситуаціях.

Днями у Волинській обласній лікарні відбулася презентація чергової новинки, придбаної за кошти субпроекту. Це ангіографічна система Philips Allura Xper FD20. Апарат – справжня перлина, яку отримали фахівці ендоваскулярної хірургії. У Волинській обласній лікарні нещодавно запрацював інший новий ангіограф, але Philips Allura Xper FD20 на сьогодні найкращий такого типу у світі. Його придбали за 619 259 доларів. Це дешевше, ніж в Україні. На торги вийшов не посередник, а сама нідерландська компанія Philips Medical Systems.

Як розповів головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор, прийняти таке обладнання було непростою справою. У Луцьк ангіограф приїхав у 38 коробках загальною вагою 7 тонн. Для розвантаження довелося використовувати спецтехніку та розбирати стіну. Підготовку приміщення погоджували з виробником. Тут немає дрібниць. Важлива роль відведена стабільному енергопостачанню. Силова станція розміщена в окремій кімнаті. Вона забезпечує безперебійність роботи обладнання – навіть якщо зникне світло, хірург зможе завершити розпочату операцію. На місці тривалий час працювали сертифіковані інженери. Роботи з облаштування приміщень для ангіографа обійшлися обласній лікарні у 2,5 мільйона гривень.

– Дуже добре, що ми тепер отримали можливість працювати на обладнанні експертного класу. Зрозуміло, що до нього потрібен і навчений персонал. Понад чотири десятки спеціалістів нашої лікарні пройшли стажування за кордоном. Лікарі прагнуть вдосконалюватися, і хоча ми не можемо забезпечити їх відрядними, вони знаходять можливість і їдуть переймати досвід у найкращих світових та європейських фахівців. Однозначно, комплекс проведених заходів дозволить нам знизити смертність від серцево-судинних захворювань. Також варто додати, що наявність сучасного обладнання дозволяє нам зменшувати середній час перебування пацієнтів у лікарні, тож ми зекономили дванадцять з половиною мільйонів гривень, – зазначив Іван Сидор.

Безпосередньо нове обладнання прийняв завідувач відділення інтервенційної радіології № 2 Юрій Легкодух. Коли він розповідає про «обновку», його очі горять.

– Ця ангіографічна система експертного класу дозволяє проводити широкий спектр втручань на судинах, здійснювати шунтування (протезування) не лише у серці, нирках, печінці, верхніх та нижніх кінцівках, а й у головному мозку. Також за допомогою нового апарата ми можемо надавати допомогу при травмах судин. Адже він під час обстеження дає зображення з високою роздільною здатністю та має опцію 3D-моделювання. Ангіографічна система оснащена «розумним» операційним ліжком, яке фіксує тіло пацієнта при довготривалих хірургічних втручаннях. Ще одна особливість апарата – мінімальне променеве навантаження на хворого та лікаря, хоча операція на ангіографі проводиться під рентген контролем, – каже Юрій Легкодух.

За словами Юрія Васильовича, хоча він та персонал його відділення мали достатні навики для роботи з ангіографами й раніше, новий апарат освоїти набагато важче. Адже система має багато можливостей та опцій. Тиждень у Волинській обласній лікарні перебував «тренер» – лікар-аплікант від компанії Philips з Мінська. Попрацювавши на новому обладнанні, волинські лікарі виявили бажання провести додаткове стажування. Тож очікують на повторний приїзд білоруського фахівця, аби навчитися максимально використовувати функції цього апарата.

– Хочу подякувати усім, хто працює на Волині над реалізацією субпроекту Світового банку. Ми набрали хороший хід і виконуємо усі свої зобов’язання. Нам довелося скоригувати свої плани щодо амбулаторій – замість 86 приміщень відбудеться реконструкція або капітальний ремонт 33. Натомість ми зможемо закупити більше потрібного обладнання. Також попереду у нас ще один серйозний тендер із закупівлі понад ста автомобілів, які обслуговуватимуть амбулаторії, – зазначив голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко.

Загалом у рамках субпроекту на Волині для медичних закладів первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги уже придбано обладнання та розхідних матеріалів на суму понад 117 мільйонів гривень. А загалом на реалізацію цієї частини програми передбачено понад 250 мільйонів гривень.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Анатолій
    Анатолій

    Операції на цьому надсучасному ангіографі надаються на безкоштовній основі, а скільки їх вже проведено і яка їх результативнісь?

    17 червня 2019, 09:30
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися