Завершився проект сироваріння: чи будемо з волинським сиром
Волинь

Завершився проект сироваріння: чи будемо з волинським сиром

20 грудня 2018, 21:00
0
0
Сподобалось?
0

З червня 2018 року на Волині і Рівненщині тривав  проект «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока через  ознайомлення з кращими польськими практиками».  Проект завершився. Чого досягли волинські сировари і чого не вистачає, щоб ця галузь розвивалася активніше, обговорили на зустрічі організатори проекту у Департаменті АПР ОДА.

Координатор проекту Ельвіра Яцута поінформувала, що за час роботи проекту було організовано 6 тренінгів, де експерти з України та Польщі розповідали про технології виробництва сирів, реалізація яких не вимагає великих інвестицій і які можуть бути застосовані малими підприємствами. Учасники проекту в рамках навчальних візитів відвідали 5 сироварень України і 3 – у Польщі.

На час проекту окремі його учасники уже виготовляли власні сири, але не продавали їх. На сьогодні вони взяли участь у трьох ярмарках, де презентували свою продукцію, організовували дегустації та знайшли перших покупців.

Отже, проект став хорошим стартом для місцевих фермерів та одноосібників, допоміг розвинути власну справу та підвищити ефективність виробництва. Учасники проекту сподіваються на його продовження.

Заступник директора департаменту АПР Людмила Петриканин зауважила, що насправді виробників сиру - власників особистих селянських господарств на Волині досить багато. Проблемним залишається питання їх офіційної реєстрації. Відтак, на наступному етапі проекту було б доцільно навчати виробників, як робити необхідні технічні умови, реєструвати власну справу та знаходити ринки збуту продукції.

Віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур вважає, що для малих виробників необхідно організовувати ярмарки чи відкрити кооперативний фірмовий магазин здорової їжі, виготовленої місцевими фермерами.

В рамках проекту підготовлено «Порадник для сироварів» – це посібник  та покрокова інструкція щодо впровадження новітніх технологій переробки молочної сировини та створення сироварень.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися