Юрій Ройко: «Реальна ціна на газ не повинна бути більшою 3500 грн»
Волинь

Юрій Ройко: «Реальна ціна на газ не повинна бути більшою 3500 грн»

21 грудня 2018, 15:35
0
0
Сподобалось?
0

Депутата, голову фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Волинській обласній раді Юрія Ройка називають людиною активної  життєвої позиції. Він належить до тих політиків, які озвучують свої думки чітко і впевнено. Тож, зважаючи на останні події в країні та області, попросили Юрія Петровича поділитися своїми роздумами про ситуацію з резонансним підняттям ціни на газ, субсидіями, впровадженням реформ та на інші теми, які зараз у всіх на слуху. Отже, Юрій Ройко про…

Про підвищення тарифів

Наша влада вже давно, як наркоман, сидить на голці Міжнародного валютного фонду. Але це не благодійна організація, а фінансово-політична структура з чіткими прагматичними завданнями, що вимагає гарантій повернення коштів. І для цього українська влада підняла ціну на газ – аж до 8550 грн за тисячу кубометрів! Ще й розповідає, що альтернативи підвищенню вартості немає. Ми стверджуємо, що є. Треба відмовитися від кабальної угоди з МВФ, збільшити видобуток власного газу, провести масштабну енергомодернізацію. І тоді реальна ціна на нього не буде більшою 3000–3500 гривень. Поясню, чому: собівартість видобутку українського газу – 1,2–2 тисячі гривень на тисячу кубів. Якщо до неї додати рентабельність і транспортні витрати, то максимальна ціна на паливо виходить близько 3,5 тисячі гривень.

Про субсидії

Нові правила її призначення – це знущання над людьми! Своїм рішенням уряд фактично позбавив три мільйони українців права на їх отримання. У держбюджеті-2019 на ці виплати передбачено на 20 мільярдів гривень менше, ніж нинішнього року. Тож ми вимагаємо від уряду скасувати це рішення, яке обмежує право українців на отримання субсидій, та повернути соціальну норму споживання газу. Сім’я з доходом у дві тисячі гривень не повинна платити таку ж ціну за комунальні послуги, як голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв, який отримує три мільйони гривень на місяць. Тому, коли люди вкладаються у 1,5–2 тисячі кубів газу в опалювальний сезон, то мають платити менше, а не побиратися за субсидіями.

Про децентралізацію

На тлі інших реформ децентралізація, або адміністративно-територіальна реформа, у Волинській області набрала безповоротного характеру. Ми за показниками у п’ятірці лідерів по Україні. На сьогодні в області створена 41 ОТГ із запланованих 70. За наступний рік ми маємо створити максимум громад, а до середини 2020-го закінчити реформу децентралізації. Та почати новий етап: створювати повіти (округи), очікуючи на місцеві вибори.

Насправді ОТГ мають велику відповідальність і суттєві повноваження – як адміністративні, так і фінансові. Вони напряму будуть працювати з державним бюджетом, минаючи районну та обласну влади. Однак існує серйозна проблема: нестача кадрів. Люди не розуміють ролі громад, не усвідомлюють, що кожен має брати активну участь у житті своєї ОТГ, села, навіть вулиці, на якій живе. Громади зараз потребують спеціалістів, які б займалися їхньою юридичною та фінансовою діяльністю.

Чому б нам за приклад не взяти сусідню Польщу? От нещодавно був у складі делегації від Цумані у гміні Отинь, яка налічує всього шість тисяч жителів. Моєму здивуванню не було меж – прекрасні дороги, сучасні  об’єкти, модернізовані соціальні заклади. Коли поцікавився, де беруть кошти, почув: від написання різних грантів. І нашим ОТГ потрібно вчитися заробляти, бо настане час, коли держава не виділятиме субвенції та дотації.

Про «Волиньприродоресурс»

Вважаю, що більшість депутатів вчинили правильно, створивши це комунальне підприємство. Ви знаєте, які киплять емоції, коли ділимо бідний дотаційний бюджетний пиріг. Усі депутатські запити виконуються приблизно на 10%. Із майже 40 прийнятих обласних програм є такі, які зовсім не фінансуються, а деякі – трохи більше як наполовину. Де брати кошти? Якби дали можливість запустити «Волиньприродоресурс», ми б не стояли з простягнутою рукою. А то виходить, що наше добро розкрадається, а область повинна випрошувати.

Про здобутки

Фракція РПЛ, яка складається з п’яти осіб, – це сконсолідована бойова одиниця. За три роки мені і моїм колегам вдалося залучити чимало коштів обласного бюджету, вирішити багато соціально-економічних  проблем громад, які нас обирали. Це – енергомодернізовані школи, садочки, ФАПи, відремонтовані дороги, освітлені вулиці.

Діюча каденція Волиньради особливу увагу зосередила на обласних комунальних підприємствах: надзвичайно багато було зроблено для обласного перинатального центру, обласних інфекційної, онко та психіатричної лікарень, протитуберкульозного диспансеру…

Про партію

Наша політична сила почувається на теренах Волині упевнено. Ми постійно працюємо над структурною розбудовою партії та її осередків. Нещодавно головою обласної організації обрано Володимира Кравценюка – молодого, освіченого, креативного. З його приходом ряди партії зросли з 800 до 3 тисяч членів. Наша політична сила має осередки в містах, районах та селах.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися