Здрастуй, клімакс, з чим прийшов?
Волинь

Здрастуй, клімакс, з чим прийшов?

2 лютого 2019, 18:00
0
0
Сподобалось?
0

Жінці загрожують рак, інсульт, інфаркт та інші небезпечні хвороби

Нервова, роздратована, плаксива, на всіх гаркає і з нічого влаштовує скандали… Чоловік шокований, дорослі діти хапаються за голову: це ж якась злобна мегера, а не їхня мама!    А молоді та з гострим язиком колеги вже давно діагностували – «клімакс у баби». Так, у жінки є кілька важливих періодів у житті. І один з них – менопауза. У когось він проходить м’якше, у когось – гостріше, проте не омине жодну даму після 45–48 років. Акушер-гінеколог, завідувачка відділення центру планування сім’ї Луцького пологового будинку Лариса Шендибило, з якою говоримо на цю делікатну тему, впевнена: переживати і терпіти всі клімактеричні прояви не треба: адже ХХІ століття, і медицина вже може допомогти.

Немає гормонів – немає й здоров’я

За статистикою, середній вік українських жінок, у яких настає менопауза, – 48 років. У європейок, для порівняння, пізніше – у 52 роки. Але знову ж таки, все індивідуально і залежить від особливостей організму: буває і ранній клімакс, і пізній. А всім керують наші гормони: естрогени і прогестерон. Поки жінка молода і перебуває у віці, коли може народжувати, їх в організмі достатньо, щоб захищати від хвороб. Та приходить час, коли яєчники перестають продукувати яйцеклітини, а статеві залози не виробляють гормони. Починається гормональний збій, з’являються перші симптоми клімаксу.

– Менопауза – це не тільки припинення менструацій. За цей час жінка проходить умовно три етапи, – пояснює Лариса Яківна. – Перший називається перименопаузою і триває 3–5 років. Місячні стають нерегулярними, з’являються приливи (раптове і сильне відчуття жару), нічна пітливість, безсоння та психоемоційні порушення (дратівливість, агресія, паніка). Другий період, власне клімакс, ми можемо зафіксувати лише «заднім числом» – у жінки цілий рік не було місячних. Постменопауза триває решту життя. Усі ці періоди є критичними для організму жінки. Чому? Нестача гормонів провокує шалений сплеск хвороб: у матці можуть з’являтися вузли і поліпи, доброякісні міоми переростати у злоякісні, через відсутність лактобактерій атакують запальні процеси інтимної зони. Дошкуляє нетримання сечі, наприклад, при кашлі чи чханні. Статеві контакти стають неприємними через сухість піхви (хоча це дуже легко виправляється за допомогою звичайних свічок чи кремів). А ще скаче тиск, який провокує інсульти та інфаркти – все те, що колись контролювали естрогени. Тобто у цей період жінка має прислухатися до себе.

Можна лише уявити, як у цей час «штормить» організм! Хоча, як каже Лариса Яківна, наші жінки надзвичайно терплячі. Вони чомусь впевнені, що так треба і з цим до лікаря не підеш. Бабця, мовляв, відмучилася, мама теж, і мені треба терпіти.

– Але ж медицина вже давно пішла вперед, і всіх цих симптомів можна позбутися за допомогою спеціальної терапії! – запевняє Лариса Яківна. – Чому на заході жінки більш активні у такому віці? Бо вони приймають замісну гормонотерапію. Ці препарати містять потрібні нашому організму естрогени і прогестерон у невеличкій кількості і таким чином допомагають жінці комфортно почуватися під час менопаузи. Звісно, їх призначають після комплексних аналізів і лише до десяти років з моменту настання менопаузи. До речі, ще й досі існує міф про те, що від цих гормонів жінка буде товстішати. Це неправда. Жінка набирає вагу через нестачу естрогенів, які колись утримували її в нормі. Без їх достатньої кількості накопичується так зване жирове депо. А от гормонотерапія, навпаки, допоможе уникнути цього.

Кальцій з вітаміном D врятують кістки

У період менопаузи жінка повинна стежити за собою. Хибна думка: немає місячних, тож нема чого і до гінеколога йти. Навпаки, треба постійно перевірятися, щоб не пропустити розвиток злоякісних пухлин і не втратити дорогоцінний час. Ще одна помилка, як зазначила Лариса Яківна, – вважати, що в період перименопаузи не завагітнієш. Починаються перебої з місячними (наприклад, півроку вже немає), і жінки вирішують – це менопауза, отже, можна і не берегтися. А потім звертаються до лікарів, бо клімакс… заворушився. От і народжують у 47 і навіть 49 років!  Переривання вагітності, без сумніву, небажане для жіночого організму. Але справжнє зло, запевняє лікар-гінеколог, – це аборти в ранньому (з 15 до 18 років) і пізньому (з 40 років) віці, коли ще можемо народжувати. Гормональний дисбаланс, пов’язаний з абортом у ці періоди, тягне за собою купу болячок: розвиваються кісти, фіброміоми, рак... По суті, жінка переживає вибух в організмі, який ніколи безслідно не проходить.

Ще одна важлива річ для жінок – мати достатній рівень кальцію в організмі. Його нестача провокує розвиток важкої хвороби – остеопорозу (призводить до крихкості кісток та високого ризику їх переломів). 

– Недарма це захворювання називають «тихим вбивцею», – каже Лариса Яківна. – Уявіть собі, що кожна вагітність забирає у жінки 30 г кальцію. А з 35 років цей мікроелемент шаленими темпами зникає з її організму. Недостатня кількість кальцію провокує патологічні зміни в кістках. Вони стають крихкими, як цукор-рафінад, який кинули в чай. Звичайний перелом перетворюється в практично невиліковний процес, жінки помирають від тромбоемболічних ускладнень. Тож хочу дати пораду – вживайте якомога більше молочних продуктів, купуйте таблетований кальцій, збагачений вітаміном D (він допомагає засвоюватися кальцію). І пам’ятайте, якщо його добова норма для вагітної – 1200 мг, то для жінки в менопаузі потрібно ще більше – 1500 мг.

Та попри все, менопаузу називають ще й другою молодістю жінки. Недарма ж придумали: «В 45 – баба ягодка опять!» Судіть самі: діти виросли, мігрені і больові відчуття, властиві місячним, минають, і нарешті, після їх річної відсутності, вже точно немає небезпеки завагітніти. Коли ще насолоджуватися життям, як не зараз?

Мирослава КОСЬМІНА, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!

 Поради від Лариси Шендибило:

* Після сорока літ обов’язково раз у рік робити мамографію (огляд  молочних залоз) та кольпоскопію (огляд шийки матки під мікроскопом). Раз на п’ять років здавати мазки на вірус папіломи людини – головний чинник розвитку раку шийки матки. 

* Відмовитися від куріння! Нікотин у жінки провокує розвиток дисплазії шийки матки (передракові стадії), яка дуже швидко переходить у рак.

* Не перевантажуватися! Зрозуміло, що в селі ні на танці, ні в басейн, які ідеально підходять для жіночого організму, не походиш. Але все ж треба себе любити і глядіти.

* Жінкам в принципі нічого не можна робити навприсядки – краще вже на колінах повзати. Також не тягайте важке перед собою, бо з віком м’язи втрачають тонус, і матка починає опускатися, а потім й взагалі випадати. Особливо берегтися треба тим жінкам, які мали стрімкі пологи, народжували великих дітей та тяжко фізично працюють.

* Зменшити калорійність їжі. Вживати більше риби (оселедця), зелені, овочів і фруктів. Сало – це корисно, але лише свіже і не більше сірникової коробки в день. М’яса (нежирного) буде достатньо два рази в тиждень.  

* Не забувати вживати вітамін D, який сприяє зміцненню кісткової системи, нормальній функції м’язів, повноцінному засвоєнню кальцію і фосфору. Дози в 5600 МО (міжнародних одиниць) вистачатиме раз на тиждень.

* Не бійтеся використовувати замісну гормональну терапію за призначенням лікаря – вона збереже ваше активне та якісне життя.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися